Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je na svoji Facebook strani objavil opozorilo vsem ribičem na Jadranskem morju, naj se varujejo ribe vrste srebrnoproga napihovalka (lat.Lagocephalus sceleratus).
Gre za razmeroma novo vrsto ribe v Jadranu, zadnje dve leti so jo že večkrat ulovili v hrvaškem in črnogorskem morju. Riba vsebuje zelo nevaren tetrodotoksin, ki je sploh eden najmočnejših poznanih strupov, 1250-krat močnejši od cianida. Že en miligram tega strupa je dovolj, da povzroči smrt odraslega človeka, medtem ko manjše količine povzročijo izginotje zunanjih znakov življenja pri polni zavesti, torej paralizo udov, je zapisano na slovenskem kemijskem portalu.
Japonci jo vseeno jedo. Kot delikateso.
Čeprav je riba tako strupena, pa je denimo na Japonskem zelo iskana in draga specialiteta z imenom fugu, a le, če je znajo pripraviti izkušeni kuharski mojstri s posebnim izpitom, ki ga pridobijo šele po treh letih vaje. Ribo natančno poznajo in vedo, kateri njeni deli so bolj ali manj strupeni, tiste najbolj nevarne, kot denimo predel okoli rodil ali jetra, pa v fazi priprave posebej obdelajo s pomočjo soli in drugih sestavin, da izgubijo toksičnost.
Vseeno pa tudi v tamkajšnjih restavracijah velikokrat pride do zastrupitve z ribo, desetina zastrupljenih ponavadi umre.