Slovenija
1304 ogledov

Tako goste "odirajo" na Hrvaškem

Restavracija na Hrvaškem Profimedias
Novinarji časnika Slobodna Dalmacija so se sprehodili po hrvaških restavracijah in pripravili kratek pregled cen hrane, ki jo ponujajo tamkajšnji gostinci.

"Ali ste pripravljeni za dve ocvrti jajci z malo šunke plačati 110 kun (cca 14,5 evrov)," sprašujejo 
v članku. "Ali 90 kun (12 evrov) za pizzo? Če si boste zaželeli običajno solato s tuno, boste zanjo odšteli 115 kun (15 evrov), porcija mešanega mesa, pretežno svinjskega, pa vas bo stala med 120 in 150 kun (16 do 20 evrov). Kapučino stane 35 kun (4,5 evra), dva decilitra točenega piva pa 18 kun (2,4 evra)."

Gostilna na Hrvaškem | Avtor: Profimedias Profimedias
Svetujejo vam, da se, če mislite, da je so cene rezultat pretiravanja ali arogance, izognete 
rastavracijam, pizzerijam, gostilnam, kavarnam, slaščičarnam in drugim gostinskim lokalom od Rovinja, preko Opatije, Zadra in Splita do Dubrovnika, saj vam bodo gostinci zaračunali po 300 odstotkov dejanske vrednosti hrane. 

Domačim gostom nižje cene

Domačim gostom sicer ponekod mimo uradnega cenika, na katerem so cene višje za 15 
do 50 odstotkov kot pred dobrim mesecem, odobrijo popust, a so lahko zaradi tega predmet inšpekcijskega nadzora.

Za zvišanje cen seveda ne potrebujejo nobenega soglasja, prilagodili so jih, glede na to, da je 
vrhunec sezone pred vrati, a v časniku so kritični in pravijo, da gostinci svoj slogan "oderi me 
nežno" uporabljajo do skrajnih meja, novica o cenah pa po njihovi oceni že spada v rubriko "Saj ni res, pa je". 

A če inšpektorji ne morejo storiti nič glede cen, ki jih regulira trg, pa lahko nadzorujejo vsebino, 
ki jo gostinci gostom prinašajo na mizo. Pri časniku opozarjajo, da številni gostinci goljufajo 
goste, tako, da jim na meniju ponudijo drugačno hrano, kot jim jo dejansko servirajo. 

Gostilna na Hrvaškem | Avtor: Profimedias Profimedias
Vsebina drugačna od ponujene

Tako na primer po navedbah časnika goste zavajajo, ko jim na meniju ponujajo lignje, ki imajo nabavno ceno med 100 in 120 kun, medtem ko jim dejansko postrežejo kratkoplavute lignje (Hrvati jim pravijo lugnjuni oz. totani), ki jih je mogoče dobiti za desetkrat nižjo ceno, od 15 do 20 kun, saj so bolj trdi in slabšega okusa.

Eden od gostincev naj bi tako v Istri nakupil na tone lignjunov, jih narezal, zamrznil in jih prodaja po 80 do 100 kun na porcijo. "Gosti razlike ne opazijo, on pa na en kilogram lignjuna zasluži po 400 kun," je besen dubrovniški gostinec zaradi nelojalne konkurence. 

Pizza, s šunko, sirom in gobicami, katere nabavna cena je 10 do 15 kun se prodaja izven centra mesta za 40 do 50 kun, če pa je lokal bolj v središču je cena dvojna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • macko 07:52 28.junij 2016.

    smiselno, ampak vseeno . ne gem na hrvaško, ITAK...

  • c1305166 12:03 22.junij 2016.

    Torej hodiš na Hrvaško predvsem zato, da se lahko zastonj userješ, kajti odirajo nas tako eni, kot drugi ;)

  • pravičnik77 11:15 22.junij 2016.

    spet vas je milijon ljudi, ki po forumih vpijete da ne hodite na Hrvaško, potem pa se srečujemo povsod v lepi njihovi. Mi p ves tačas hodimo na Hrvaško, ker se imamo tam lepo... ne hodimo pa po restavracijah, ampak ...prikaži več si raje kuhamo sami..a je problem...Ne hodimo pa po lepi naši obali, ker tam so pa res lopovi na kvadrat... še usrat se ne moreš zastonj, kar na Hrvaškem ni problem