Svet
15347 ogledov

Strokovnjaki: To zimo prihaja El Niño

El Nino Epa
Če se bodo napovedi uresničile, bi zima utegnila biti toplejša.

Strokovnjaki za klimatske spremembe napovedujejo, da bo Zemljo do konca leta najverjetneje dosegel močan El Niño, naravni vremenski pojav, povezan s spremembo klime.

V kolikor se bodo napovedi uresničile, potem bo zima na našem širšem območju toplješa, s krajšimi, a obilnimi padavinami, predvsem dežjem, mestoma naj bi prišlo do krajših, a ekstremno hladnih obdobij.

Zadnji pojav El Niño se je na Zemlji zgodil pred dvema letoma; Svetovna meteorološka organizacija predvideva, da v letošnji zimi ne bo imel tako močnega vpliva kot takrat, piše BBC.

"Predvidevanje tega pojava bo rešilo mnoga življenja in preprečilo velike gospodarske izgube," je pri tem poudaril predstavnik Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Orkan Florence Izredno Svet Vremenska grožnja, ljudje prestrašeni

Napoved predvideva, da se nadpovprečne zimske temperature pričakuje v Aziji, Evropi, Severni Ameriki, Afriki, v veliki meri Južni Ameriki in na Pacifiku, praktično torej po vsem svetu.

Najnovejša raziskovanja so pokazala, da se El Niño očitno pojavlja v nepravilnih razmakih od tri do pet let; ponovitev tako hitro, kot bi se utegnila zgoditi zdaj (2016 - 2018) nakazuje, da klimatske spremembe tudi tozadevno puščajo svoj vpliv.

Med pojavom El Niña je na površju mogoče videti krožne tokove zraka, imenovane Walkerjevo kroženje, ki prenašajo segreto vodo in zrak proti zahodu. Zahodni del Tihega oceana ima ob pojavu El Niña toplejše in vlažnejše podnebje, njegova vlaga pa se odlaga v tajfune in tropske viharje. Tudi gladina oceana je lahko zaradi tega pojava do 60 cm višja.

Termometer Napoved Slovenija Takšno bo vreme prihodnji vikend Sneg Vreme Gorenjska Neverjetno, to pokrajino zajelo sneženje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miho 08:04 11.september 2018.

    Tale El Nino spreminja podnebje že najmanj 2000 let. Pred 2000 leti je bilo območje Nazce na jugu Peruja vlažno, danes je pa eno najbolj suhih območij na svetu, pa temu ni kriv človek, ker je bilo suho že v ...prikaži več času Kolumba... Podnebne spremembe niso nič novega.

  • Lavdan 06:46 11.september 2018.

    Če ne bo dež, bo sneg, če ne bo mraz, bo pa toplo.