Svet
11068 ogledov

Na Hrvaškem tako hudo še ni bilo

Hrvaška obala Profimedia

Da bodo podatki slabši od včerajšnjih, je bilo jasno že tekom dneva, ko so podatke sporočile posamezne županije. Nacionalni štab civilne zaščite je sporočil, da so potrdili 358 novih okužb. V državi je trenutno 2352 aktivnih primerov. Najhuje je na območju splitsko-dalmatinske županije in mesta Zagreb. 

Iz splitsko-dalmatinske županije so sporočili, da so opravili 814 testov in odkrili 138 novih primerov okužb. Največ, kar 63, jih je v Splitu, ki je postal novo žarišče. Od 138 novih primerov gre v 43 primerih za osebe, ki so bile v stiku s predhodno okuženimi osebami. V preostalih primerih epidemiološko poizvedovanje še poteka. V bolnišnici se na omenjenem območju trenutno zdravi 29 oseb, trije bolniki so na oddelku za intenzivno terapijo. 

Minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da se nova žarišča pojavljajo v povezavi s fitnes centri in telovadnicami. O razmerah naj bi spregovoril s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, saj po njegovem zadnje dogajanje zahteva hiter odziv. Ukrepe naj bi sprejeli še danes, začeli pa naj bi veljati z jutrišnjim dnem.

Lokalne oblasti v Splitu so predlagale nove ukrepe, med drugim obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, omejitve glede organizacije porok (največ 50 udeležencev), pogrebov (največ 20 udeležencev) in drugih zasebnih druženj (največ 20 udeležencev). Potrebno je upoštevati ustezno razdaljo. Sledi tudi zaprtje vseh športnih dvoran in prepoved obiskov v domovih za starejše občane in drugih socialno-varstvenih ustanovah. Športna tekmovanja se lahko izvajajo samo brez gledalcev.   

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

karantena Zdravje "Zboli skoraj 10 odstotkov tistih, ki so v karanteni"

V Zagrebu so medtem potrdili 67 novih okužb, v samoizolaciji je 119 oseb. "Moja črna slutnja se je uresničila, a gre za rezultat na tisoč testiranj," je ob objavi rezultatov testiranj dejal direktor zavod za javno zdravje dr. Zvonimir Šostar. "Vedeti morate, da ima Zagreb triinpolkrat več prebivalcev kot naslednja največja županija, kar pomeni, da razmere niso tako alarmantne, kot je videti na prvi pogled. Če imate v Splitu 90 okužb, v Zagrebu pa 67, je to po številu prebivalcev kot bi imeli 20 novih okužb," je pojasnil. 

Na področju istrske županije so opravili 357 testiranj in potrdili osem novih okužb. V treh primerih gre za osebe, ki so bile v samoizolaciji, v preostalih primerih pa je epidemiološko poizvedovanje še v teku. Med testiranimi je bil tudi avstrijski državljan, ki je testiranje opravil zaradi administrativnih potreb. Omenjeni avstrijski državljan je bil pozitiven, so sporočili in dodali, da je v teku postopek vrnitve v matično državo. 

Sedem novih primerov je tudi na območju primorsko-goranske županije, a gre v vseh primerih za stike predhodno okuženih oseb. Opravili so okoli 600 testiranj. 

Več kot deset novih primerov so potrdili na področju zadrske županije (11) in brodsko-posavske županije (13). 

Hrvaška skoraj v celoti rdeča

Hrvaška se je skoraj v celoti obarvala v rdeče, kar pomeni, da število aktivnih primerov v zadnjih 14 dneh presega 40 na sto tisoč prebivalcev. 

Najslabša situacija je na južni hrvaški obali - v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer imajo 154,9 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev, v Šibeniško-kninski županiji (14-dnevna incidenca je 135,8) in v Zadarski županiji, s 74,9 aktivnimi primeri na sto tisoč prebivalcev. 

Tudi Istra, ki je dolgo veljala za varno županijo, je skoraj presegla mejo 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev in se obarvala v rdeče. Visoko 14-dnevno incidenco imajo tudi v Zagrebu, in sicer 60, ter v Brodsko-posavski županiji, kjer imajo 90,7 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Ali niso naše polne plaže bolj nevarne od hrvaških? To pravijo strokovnjaki!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Kmodri 16:09 26.avgust 2020.

    Čudno, al ne☹️

  • alen009 14:48 26.avgust 2020.

    Sami so si jamo skopali, sedaj pa naj se sami hebejo s tem. Požrešnost ni vrlina, samo kaj, ko tega nočejo razumeti, pol pa heba, kaj pa druzga.