Svet
5 ogledov

Sarkozyjevo maščevanje medijem

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Novinarjem, ki so razkrili dva velika škandala, je sledil tudi preko tajnih služb. Davet iz Le Monde: Vlada in Sarkozy sta kršila zakon, ko sta odkrivala novinarske vire.

Lansko leto so francoski raziskovalni novinarji razkrili dva škandala, v katera je bil vpleten Nicolas Sarkozy v času, ko še ni bil predsednik. Prvi se nanaša na Lorealovo Lilianne Bettencourt, ki naj bi politikom, vključno s Sarkozyjem, dajala darila. Drugi pa na vojaški dogovor, ki naj bi posredno vodil do uboja 11 francoskih državljanov v Pakistanu.

V državi, ki ni znana po novinarskem preiskovanju, so razkritja slavili kot zmago svobode tiska, a se je veselje novinarjem vrnilo kot bumerang vladnih posegov. "Francija nima tradicije preiskovalnega novinarstva," je za Deutsche Welle dejal Gerard Davet, ki je devet let delal za nacionalni dnevnik Le Monde.

"Delal sem na nekem primeru, ko je Sarkozy od tajnih služb zahteval, da mu najdejo listo mojih telefonskih številk. Želel je vedeti, kdo so moji viri. In našli so enega človeka. Bil je svetovalec na ministrstvu za pravosodje in je po tem izgubil službo," je povedal Davet. "Francoska vlada in Nicolas Sarkozy sta prekršila zakon, saj je odkrivanje novinarskih virov prepovedano."

Davetu so nato ukradli prenosni računalnik s podatki o tem, kdaj, s kom in o čem se je pogovarjal. Podobno se je dogajalo tudi novinarjem drugih medijev. Da situacija za preiskovalne novinarje v Franciji ni rožnata, so potrdili tudi Novinarji brez meja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.