Svet
594 ogledov

Rušijo Macrona, ker želijo preprečiti pokojninsko reformo

Stavka javnega sektorja v Franciji Epa
Drugi dan stavke v Franciji. Država je ohromljena.

Zaposleni v pariškem javnem prometu bodo stavkali najmanj do ponedeljka, so sporočili sindikati, trajanje stavke učiteljev in delavcev v nekaterih drugih dejavnostih pa ni vnaprej določeno. Promet v prestolnici je ohromljen, velike težave so tudi v nekaterih drugih mestih.

Zaradi stavke je bilo včeraj odpovedanih 90 odstotkov hitrih vlakov, zaprtih pa je tudi 11 od 16 linij pariške podzemne železnice. To je v jutranji prometni konici povzročilo kaos na cestah, saj so se tisti, ki si niso vzeli prostega dne, v številnih primerih namesto z javnim prevozom na delo odpeljali z avtomobilom.

Stavka kontrolorjev letov je povzročila tudi odpovedi v letalskem prometu, zaradi stavke učiteljev pa so ostale zaprte številne šole.

Stavka javnega sektorja v Franciji | Avtor: Epa Epa

Osrednja zahteva - upokojevanje

Glavna zahteva stavkajočih je opustitev načrtovane reforme pokojninskega sistema, s katero želi predsednik Emmanuel Macron uvesti univerzalni pokojninski sistem, ki bi odpravil bonitete zaposlenih v državnih prevoznih in komunalnih podjetjih. P

Francija ima trenutno sistem upokojevanja, znotraj katerega je 42 posebnih obravnav. Poseben status med drugim uživajo tudi mornarji, odvetniki in zaposleni v pariški operni hiši.

Zaposlenim v javnem sektorju se pokojnina obračunava le glede na zadnjih pol leta delovne dobe, ko so plače povprečno najvišje. Zaposlenim v privatnem sektorju po drugi strani se pokojnina obračunava na podlagi povprečja 25 let.

Po besedah analitikov bo stavka ključni preizkus za Macrona, ali mu dejansko lahko uspe udejanjiti tako radikalne spremembe. Proti tem in nekaterim drugim njegovim načrtom protesti potekajo že več mesecev.

Stavka javnega sektorja v Franciji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:55 07.december 2019.

    Najvažnejše pa ne napišete ! Francozi so zgleda kot Grki , ki se bunijo na stvari , ki so povsem normalne za druge v EU . Vse je na ulico pognala zahteva Vlade , da se meja upokojitve s 60 ...prikaži več0 let dvigne za 2-3 leti ! Zamiselte , oni se bune za nekaj o čemer pri nas lahko samo sanjamo !