Svet
46917 ogledov

Po Janši udaril tudi The Guardian

Janez Janša Saša Despot
Britanski časnik The Guardian je Janšo opisal kot Orbanovega "učenca", ki za podpihovanje uporablja anti-bruseljsko in antimigrantsko retoriko.

"Z leti se je pomikal vse bolj desno"

Da premier Janez Janša želi koronavirus obrniti v svojo korist, so danes zapisali novinarji časnika The Guardian.

"Janševa politična pot je podobna kot Orbánova. Začel je kot prodemokratični borec in se z leti pomikal vse bolj desno, s tem pa je od sosednjega premierja pobral tudi proti-migracijsko in podnebno skeptiko," so zapisali novinarji in dodali, da je Janša vse bolj zaposlen na Twitterju, kjer obračunava s svojimi nasprotniki v Trumpovem slogu.

"Kritične novinarje in novinarke je oklical za lažnivce in "presstitutke" in dejal, da mora generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) odstopiti. V sredo je delil članek, v katerem je namigoval, da so zagovorniki svobode tiska, ki so opozarjali na njegova dejanja, uživali kokain," so dodali.

Kritiki se bojijo, da bo koronavirus uporabil v svojo korist

Opazili so, da je bila v prvih tednih pozornost vlade sicer v veliki meri usmerjena v odziv na koronavirus, Sloveniji je uspelo ohraniti nizko število okužb in smrti, a so dodali, da se "kritiki bojijo, da želi Janša, tako kot njegov mentor Orbán, koronavirusno krizo uporabiti za politično korist".

Opozorili so, da bo Janša v Evropski uniji lahko deloval kot dodatna podpora Orbánu in poljski vladi, ki želita zagotoviti, da EU državam članicam "ne predava o demokraciji in pravni državi".

"Leta 2013 so ga zaradi podkupovanja obsodili na dve leti zapora, a je ustavno sodišče zaradi pomanjkanja neposrednih dokazov sodbo razveljavilo. Po šestih mesecih so ga izpustili iz zapora. Vse obtožbe je zanikal. Janšo podpira tudi televizijsko omrežje, ki ga financirajo madžarske osebnosti, ki so blizu Orbána, bivši direktor televizijske mreže Aleš Hojs pa je postal Janšev novi notranji minister," so opisali premierja.

"Ima zelo tanko kožo"

Poleg tega, da uporablja anti-bruseljsko in antimigrantsko retoriko, naj bi imel, po besedah Floriana Bieberja, regionalnega strokovnjaka na univerzi v Gradcu, tudi zelo tanko kožo.

"Tako kot Trump je tudi on napadal nekatere kritične novinarje in obtožil javno televizijo, da 'širi laži'. Napadel je preiskovalnega novinarja Blaža Zgago, ki je nekatere vladne ukrepe, sprejete proti koronavirusu, kritiziral kot nezakonite. Uradni vladni račun na Twitterju je povzel trditev, da je bil novinar 'psihiatrični bolnik', in rekel, da trpi za 'Covid-Marxom/Leninom'," so zapisali.

Janša naj tudi opozoril EU ne bi jemal preveč resno, piše The Guardian, saj napadov na novinarje po opozorilih ni ustavil. 

Poleg tega so zapisali, da je sporen tudi zakon, ki odpravlja pravice večine nevladnih organizacij, da sodelujejo pri okoljskih presojah infrastrukturnih projektov.

Janša se je danes že delno odzval na Twitterju:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 73
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 22:09 04.maj 2020.

    Na Noritv so ali pa bodo kmalu pogruntali, da je The Guardian Milan kupil hčerki za rojstni dan...iz ozadja...

  • max 21:50 04.maj 2020.

    Guardian in "un tadrug cajtng" v svetovnem merilu pomenita toliko kot pri nas "jana", Lady" ali pa "ona". Popolnoma nič.

  • SonnyBlack 21:10 04.maj 2020.

    lahko se razburjate tu gor kolko se hocete...gospod Janez Jansa je zakon za vse te humoriste in igralce ki so zafurali slovenijo...in s5 bo jo Janez Jansa resil...

Sorodne novice