Slovenija
48194 ogledov

Kacin: Podatki o prekuženih v Sloveniji so boljši od pričakovanja

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Raziskava naj bi jih presenetila, saj je število prekuženih večje od pričakovanega. Kacin napoveduje tudi, da lahko ob dobrih rezultatih naslednje sprostitve ukrepov pričakujemo čez 14 dni.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da okvirnega datuma, kdaj bodo v celoti aktivirali vrtce in šole, še nimajo, bo pa odločitev temeljila na raziskavi dr. Miroslava Petrovca. "V raziskavi so bili vzeti tudi vzorci otrok. Najprej se bodo z njimi seznanili kolegi v svetovalni skupini, ki oblikujejo podlage za odločitve ministrstva za zdravje. Potem pa se bodo odločili, kako sproščati ukrepe," je dodal Kacin.

Razložil je tudi, da so rezultati te raziskave tako pomembni, da so morali današnjo napovedano predstavitev odpovedati. "Šele ko bodo imeli jasne usmeritve, se bodo o morebitnem aktiviranju za to posebej odločali. Ne želimo tvegati, je pa res, da so podatki o tem, koliko je prekuženih v Sloveniji, večji od pričakovanja," je poudaril. Vse to naj bi natančno razložili, ko bodo z rezultati seznanjeni v vladi in na ministrstvu za zdravje. 

Na vprašanje, zakaj so odprli cerkve, vrtcev pa ne, je Kacin odgovoril, da je "cerkev zelo natančno predpisala pogoje, pod katerimi se lahko bogoslužje opravlja". K maši smejo samo zdravi, sveto obhajilo duhovnik daje v roke, na koru bodo lahko peli samo družinski člani. "Cerkev bo poskrbela za to, da ne bo eden od virov okužb. Da bo vernik lahko sodeloval pri mašah, bo moral izpolnjevati vse zahteve. Podobno je predpisala islamska skupnost. Ves verouk pa lahko tam poteka samo preko spleta," je dodal Kacin.

maša cerkev duhovnik covid-19 Slovenija Verniki pozor: To so se odločile nekatere slovenske župnije

Opozoril pa je na odkritje v raziskavi dr. Petrovca, ko je oseba, ki se je izkazala za pozitivno na covid-19, pa za to sploh ni vedela, okužila tudi ostale družinske člane. Prav zaradi takšnih primerov moramo po njegovem paziti, da ne "zdrsnemo spet na začetek". Po njegovih besedah so ljudje poleg tega opazili nekaj kršitev varnostne razdalje med ljudmi v večjih trgovinah. "Prakse so različne, ampak ponekod varnostna služba ne vztraja na distanci. Treba jih je opozoriti, naj k temu pristopijo," je poudaril.

Marsikatere sprostitve ukrepov so se začele že danes, Kacin je napovedal, da lahko novo časovno točko za morebitne sprostitve pričakujemo čez 14 dni. 

Vrste ljudi pred trgovino Slovenija Pred prihajajočimi prazniki so "okupirali" trgovine

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 20:46 04.maj 2020.

    Kacin se je zgubil v času in zelo spominja na Severno Korejske napovedovalce

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 04.maj 2020.

    Kacin je povzemal izjavo "stroke" iz CE bolnišnice ,ki so menda uspešno zdravili paciente ! Ali se spomnite ,da so tudi v UKC LJ "uspešno" zdravili paciente tudi s smejalnim plinom ? Nikoli nihče ne govori resnice v korist bolnikov ...prikaži večov in njihovih svojcev kadar umrejo . Bi rad izvedel kako so zdravili umrle za korono virus v Sloveniji ?

  • Ender3 13:57 04.maj 2020.

    Koga in kaj hvali ta Kaco, že ima datum za obisk pri zobozdravniki ?