Svet
2307 ogledov

Orban pred fotoreporterji prejel kitajsko cepivo

Facebook
Madžarska je prva članica EU, ki v boju proti pandemiji uporablja cepiva, ki nimajo dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v uniji. Predsednik madžarske vlade Viktor Orban, ki je zaradi novega vala napovedal težke dneve za Madžarsko, se je cepil s kitajskim cepivom.

Madžarska je prva članica EU, ki v boju proti pandemiji uporablja rusko cepivo Sputnik V, ki nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v uniji. Madžarska je prav tako kot prva članica EU začela uporabljati še kitajsko cepivo, ki prav tako nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema). Množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega proizvajalca Sinopharm se je že začelo.

Sputnik V cepivo Svet Bodo cepivo sputnik V izdelovali na slovenskem pragu?

"Imam slabe novice"

Med prvimi, ki so prejeli kitajsko cepivo je tudi madžarski premier Victor Orban, ki je novi val širjenja koronavirusa v svoji državi sporočil na dramatičen način: "Imam samo slabe novice. Pred nami sta dva najtežja tedna od začetka pandemije koronavirusne bolezni 19," je državljanom v videu prek Facebooka pred dnevi sporočil predsednik madžarske vlade Viktor Orban. 

Janez Janša Slovenija Slovenija Janša: Interes za cepljenje je med ljudmi zelo velik

"Število okužb z novim koronavirusom narašča in bo še naraščalo zaradi novih mutacij virusa," je še dejal Orban.
Orban je prejel kitajsko cepivo proizvajalca Sinopharm, saj upa, da bo s tem zajezil skepso javnosti v kitajsko cepivo. Madžari slabo zaupajo tako kitajskemu cepivu kot ruskemu cepivu Sputnik V.

"Cepljen sem," je zapisal Orban na Facebooku, kjer je objavil tudi fotografije in videoposnetek, s katerih je razvidno, kako mu zdravnica vbrizgava cepivo. Objavil je tudi fotografijo s škatlico, v kateri je steklenička s cepivom.

Cepivo covid | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepivo za covid-19 Svet Vse glasnejša opozorila in kritike

Orban, ki je kritičen do EU, ker ni dovolj hitro zagotovila dovolj cepiva, je pozval državljane, naj se znebijo pomislekov glede kitajskega cepiva, o njegovih pozitivnih učinkih pa poročajo tudi provladni mediji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez kitajskega in ruskega cepiva bi bili v velikih težavah, " je v petek dejal Orban.

Napovedal je, da bo 2,6 milijona Madžarov, ki so se doslej prijavili za cepljenje proti covidu-19, do začetka aprila cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva.

Doslej je bilo na Madžarskem z vsaj enim odmerkom cepiva cepljenih pol milijona ljudi, med njimi največ s cepivom Pfizerja.

Cepljenje cepivo covid-19 Covid-19 Zdravje Še ena dobra novica o cepivu, ki ga pričakujemo tudi v Sloveniji

V Sloveniji trenutno cepijo s tremi različnimi cepivi, in sicer proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderna in AstraZeneca, slovenski premier Janez Janša pa je pred časom napovedal, da bi lahko v Sloveniji uporabili vsa varna cepiva, tudi ruska, indijska in kitajska.
 

Komentarjev 7
  • Tatjana Ha 21:54 04.marec 2021.

    A prejel je B-kompleks ....

  • CORONABUCI 19:57 28.februar 2021.

    Idiopti, še kar terate te psihoze. Ne rabite. Kdor je padel, je padel in mu ni pomoči, ostali smo pa tako in tako odločeni. NE in NE!!!!!

  • .antihojsar 19:56 28.februar 2021.

    Za hip sem pomislil, da ste že nehali s tem covid nategom in bockanjem s to scalnico, pa vidim, da sem se zmotil. ja, seveda... s kitajsko se je, včeraj z rusko, jutri se bo še s fizerjevo. Ovcam ne ...prikaži več rabiš več razlagat, so že v vrsti.