Svet
13 ogledov

Načrt okrevanja po koncu izlivanja nafte

Tudi po zamašitvi vrtine čaka še veliko čiščenja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Velika pričakovanja. Novi direktor BP Bob Dudley bo predstavil dolgoročen načrt okrevanja po izlivanju nafte v Mehiškem zalivu.

Lokalne oblasti so na sestanku že razpravljale o novih korakih pri čiščenju naftnega madeža po tem, ko bo vrtina dokončno zamašena. Thad Allen, upokojeni admiral obalne straže, opozarja, da nikakor še ne smejo slaviti zmage, saj jih čaka še dolga pot. Kljub temu se stanje izboljšuje – v nekaterih delih v Mississippiju je znova dovoljen ribolov.

Zamašena še pred ponedeljkom
Z napredkom pri zamaševanju vrtine so zadovoljni – še pred ponedeljkom naj bi vanjo vlili blato in cement, nato pa dokončno zaprli preko druge vrtine, ki so jo naredili ravno zato, da bi preprečili uhajanje nafte.

Nafta je uhajala in onesnaževala vse od 20. aprila, ko je ob obali Louisiane eksplodirala naftna ploščad in se kmalu za tem potopila. Ob eksploziji je umrlo 11 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.