Svet
22 ogledov

Na hrvaških volitvah se zmaga obeta koaliciji

Zastava Hrvaške in EU EPA
Nedeljskih volitev hrvaških poslancev v Evropskem parlamentu se bo zagotovo udeležilo slabih 40 odstotkov volilnih upravičencev, je pokazala raziskava, katere rezultate so v ponedeljek zvečer objavili na hrvaški televiziji.

Prvih hrvaških evropskih volitev se bo zagotovo udeležilo 39,1 odstotka volivcev, je ugotovila agencija Ipsos Plus na vzorcu 1300 državljanov. Na volitve zagotovo ne bo prišlo 36,5 odstotka volivcev, slabih 12 odstotkov pa jih je dejalo, da jih verjetno ne bo, kar pomeni, da bo verjetno več tistih, ki ne bodo volili.

Lanskega referenduma o vstopu Hrvaške v EU se je udeležilo slabih 44 odstotkov volilnih upravičencev, na parlamentarnih volitvah decembra 2011 pa je glasovalo nekaj manj kot 62 odstotkov upravičencev.

Med razlogi za volilno abstinenco so anketirani navedli, da nimajo za koga voliti (14,4 odstotka), da tudi sicer ne volijo (12 odstotkov), da nasprotujejo Evropski uniji (10,9 odstotka) ali da so utrujeni od volitev (10,5 odstotka).

Največ glasov naj bi v nedeljo dobila levosredinska vladajoča koalicija SDP, Hrvaška narodna stranka (HNS) in Hrvaška stranka upokojencev (HSU) (29,5 odstotka).

Sledi opozicijska desničarska koalicija, ki jo sestavljajo HDZ, Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) in Blok upokojenci skupaj (BUZ), ki naj bi dobila 22,2 odstotka glasov. Na tretjem mestu so opozicijski Hrvaški laburisti - Stranka dela s 7,5 odstotka.

Ostalih 25 list bo dobilo po manj kot tri odstotke glasov, je še pokazala raziskava.

Tako naj bi imela v Evropskem parlamentu levosredinska koalicija šest poslancev, HDZ in partnerji pet, laburisti pa enega poslanca.

Hrvaški poslanci, ki bodo letos izvoljeni v Evropski parlament, bodo imeli mandat dobro leto dni, saj bodo leta 2014 volitve v EP potekale v celotni EU, vključno s Hrvaško, ki bo predvidoma 1. julija letos postala 28. članica EU

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.