Svet
0 ogledov

Kosovo: izčrpane vse možnosti

Kosovska policija je v stanju visoke pripravljenosti, saj je razglasitev neodvis Žurnal24 main
Srbski predsednik Boris Tadić je izjavil, da bo Srbija Varnostnemu svetu dala pobudo, naj Meddržavno sodišče v Haagu zaprosi za mnenje o tem, ali bi bila neodvisnost Kosova zakonita ali ne.

" Če bo naša pobuda sprejeta, bo to pomemben argument v razpravi VS ZN 19. decembra, ko bodo v obravnavali poročilo trojke (EU, ZDA, Rusija) o Kosovu," je v pogovoru za srbsko televizijo RTS pojasnil Tadić. " Priče smo, da 10. december kot tudi mnogi datumi pred njim ni ključen za razplet vprašanja Kosova," je komentiral današnji datum, ko je potekel rok za končanje več mesecev trajajočih pogajanj o prihodnosti Kosova med Beogradom in Prištino.

Ministri: pogajanja nepreklicno končana
O Kosovu so danes razpravljali tudi zunanji ministri EU. Tokratna dolga razprava o Kosovu je bila prelomna, je po koncu zasedanja poudaril vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Izčrpane so vse možnosti za sporazum in v EU sedaj resnično obstaja volja, da se " problemi, ki jih toliko časa pestujemo, rešijo", je povedal. Rešitev vključuje nadzorovan in usklajevan politični proces urejanja statusa Kosova, po drugi strani pa je treba premisliti, kaj je mogoče storiti dobrega za Srbijo in Balkan na sploh, je pojasnil. Ministri so se danes strinjali, da je proces pogajanj končan in da ni mogoče pričakovati, da bi lahko dosegli več kot do sedaj, je povedal minister in dodal, da EU čuti odgovornost do Kosova in vzdrževanja stabilnosti v regiji, kar naj bi dosegli z namestitvijo civilne misije na Kosovu. Ministri so se danes zahvalili za trud evropskemu predstavniku v trojki EU, ZDA in Rusije, ki je usmerjala proces pogajanj med Beogradom in Prištino, Wolfgangu Ischingerju.

Kosovo je evropsko vprašanje in pri urejanju njegovega prihodnjega statusa je potrebna rešitev za ves Zahodni Balkan, ne samo za Kosovo, sta danes poudarila britanski in francoski zunanji minister David Miliband in Bernard Kouchner. " Ne smemo misliti samo na Kosovo, ampak se je treba osredotočiti tudi na Srbijo," je menil Kouchner. " Če današnje zasedanje primerjam z julijskim, na katerem sem prvič sodeloval, je bilo tokrat zaznati močan signal enotnosti za našo mizo," je dejal Miliband. " Evropa je odločena, da bo prevzela vodilno vlogo pri tem vprašanju," je zatrdil.

Zaenkrat mir v pokrajini vzdržuje 17.000 vojakov Kfora. © Reuters

 
Evropa z eno izjemo enotna v podpori neodvisnosti
Glede enotnosti je več ministrov poudarilo, da je le ena država zares proti temu, da se rešitev sprejme brez nove resolucije ZN, in sicer Ciper zaradi znanih težav s Severnim Ciprom in Turčijo. Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn pa je poudaril, da razglasitev neodvisnosti ne bo enostranska, temveč bo šlo za " usklajeno razglašeno neodvisnost ", kar naj bi pomenilo, da bo Kosovo neodvisnost razglasilo v sodelovanju z ZDA in EU. EU naj bi po napovedih neodvisnost Kosova priznavala postopno, najprej štiri največje države – Francija, Velika Britanija, Italija in Nemčija.

ZDA so medtem sporočile, da si bodo prizadevale za uresničitev načrta o nadzorovani neodvisnosti Kosova, potem ko na neposrednih pogovorih med Beogradom in Prištino ni prišlo do dogovora. Rusija pa je opozorila, da bo enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova sprožila verižno reakcijo. "Takšna razglasitev neodvisnosti in njeno priznanje ne bosta ostali brez posledic," je poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov .

Na Kosovu demonstracije
Danes se je na osrednjem trgu v središču Prištine zbralo okoli 3000 kosovskih Albancev in demonstriralo v podporo neodvisnemu Kosovu. V bližini kosovskega parlamenta so mahali z ameriškimi in albanskimi zastavami ter nosili transparente z napisi Neodvisnost je edina možnost in Evropa, pokaži nekaj enotnosti. Kosovski Albanci so sicer napovedali, da bodo takoj začeli pogovore z zahodnimi državami glede korakov do neodvisnosti Kosova in mednarodnega priznanja te pokrajine. "Danes Kosovo začenja intenzivne posvete s svojimi mednarodnimi partnerji z namenom koordinacije korakov za razglasitev neodvisnosti in uradnih zahtev za priznanje neodvisnosti," je dejal tiskovni predstavnik kosovske vlade Skender Hyseni .

Etnično razdeljena Kosovska Mitrovica © Reuters

 
Na vprašanje o datumu za razglasitev neodvisnosti je Hyseni odvrnil: "Tega vam ne morem povedati. Ne obstaja trdno določen datum. Kosovo zagotovo ne bo čakalo predolgo, kajti za pojasnitev svojega statusa je tako že čakalo osem let."

Podpredsednik srbske vlade Božidar Djelić je medtem v Beogradu dejal, da Srbija ni pripravljena na nobeno trgovino z Evropsko unijo v zameno za neodvisnost Kosova. "Ne bo nobene kupčije za Kosovo z Evropo, tega Srbija ne bo sprejela in tega tudi nihče ne ponuja, " je dejal Djelić in dodal, da "EU ni država, ni članica Združenih narodov in ne bo del procesa na Kosovu. Ta proces spada pred Varnostni svet ZN ter vse članice ZN in nikakor ne pred EU."

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je v Bruslju poudaril, da Srbija ne bo sprejela nikakršne oblike neodvisnosti Kosova in vprašanje statusa se mora rešiti kompromisno, v luči evropske perspektive Srbije in celotnega Zahodnega Balkana, saj bo le to zagotovilo stabilnost regije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.