Svet
1289 ogledov

Je kratko trajanje posilstva olajševalna okoliščina? Sodišče odloča ...

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
O vprašanju je razsojalo najvišje sodišče v Švici.

Kratko trajanje posilstva ne more biti olajševalna okoliščina pri razsodbi, je v torek objavljeni sodbi odločilo najvišje sodišče v Švici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To sodišče je pred letom dni razburilo javnost, ko je v sodbi v primeru spolnega napada na žensko v Baslu dopustilo to olajševalno okoliščino.

Švicarsko zvezno sodišče je pred letom dni revidiralo odločitev nižjega sodišča v Baslu iz leta 2021, ki je posiljevalcu znižalo kazen, ker naj bi spolni napad trajal enajst minut. Tedaj je pritrdilo odločitvi sodišča v Baslu, da je treba pri izreku kazni upoštevati kratko trajanje posilstva.

Toda v ločeni sodbi, ki je bila sprejeta prejšnji mesec in objavljena v torek, je zvezno sodišče odstopilo od te formulacije. Zavrnilo je trditev obsojenega posiljevalca, da bi moralo nižje sodišče v kantonu Valais izreči milejšo kazen zaradi domnevnega kratkega trajanja napada. Navedlo je še, da je sodba zveznega sodišča iz leta 2023 v zadevi Basel presedan.

V izjavi, ki spremlja sodbo iz prejšnjega meseca, je sodišče še zapisalo, da trajanje posilstva v nobenem primeru ne sme biti obravnavano kot pozitivno za storilca. V sporočilu je še zapisano, da se posilstvo začne s prvim trenutkom spolnega odnosa. Vendar je dodalo, da "nič ne preprečuje, da bi pri ugotavljanju krivde kot oteževalni dejavnik upoštevali trajanje kaznivega dejanja", še poroča AFP.

Posilstvo grozljivo Svet Dvajset let jih je zadrževal v ujetništvu, jih večkrat posilil in prisilil k splavu Vila Klara Slovenija Slovenija V elitni vili v Trnovem so se dogajale seksualne orgije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 19:32 16.oktober 2024.

    vecina posikstev traja 2 min

  • bobubob 18:41 16.oktober 2024.

    Ampak bi morala biti olajševalna okoliščina. Če opravi hitro, mu ga odrežejo hitro, sicer pa režejo počasi....