Šport > Zimski športi
3213 ogledov

Šok za prvega favorita, izjemna vrnitev Brazilca, blizu tudi Žan

Marco Odermatt Profimedia
Norveška dominacija v Söldnu ob odstopu prvega favorita. slavil je Steen Olsen pred rojakoma Kristffersonom in McGrathom.

Prva veleslalomska tekma v moški konkurenci je v prvi vožnji zahtevala precejšen davek med favoriti, med tistimi, ki so odstopili pa je bil tudi serijski zmagovalec Marco Odermatt. Švicar, ki je v minuli sezoni osvojil veliki kristalni globus, najboljši pa je bil tudi v seštevku veleslaloma, superveleslaloma in smuka, se je na progo na ledeniku Rettenbach v Söldnu podal s štartno številko 1, vendar do cilja ni uspel prismučati.

Do polovice proge je sicer zabeležil daleč najhitrejši čas, njegovega rezultata tekmovalci za njim niso uspeli popraviti.

Najboljši čas v cilju pa je postavil Norvežan Alexander Steen Olsen, ki je za dve stotinki ugnal Hrvata Filipa Zubčića, za osem pa rojaka Henrika Kristoffersona.

S številko pet se je na progo podal Žan Kranjec. Edini slovenski predstavnik na tekmi je zaostal 68 stotink in po nastopu najboljših zasedel šesto mesto. Slovenski as je v primerjavi z vodilnim Norvežanom največ časa izgubil v spodnjem delu proge, počasnejši je bil za 37 stotink. 

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot 34. je nastopil povratnik Marcel Hirsher. Osemkratni skupni zmagovalec svetovnega pokala, v tem pogledu rekorder, po novem nastopa pod nizozemsko zastavo, njegova mati je namreč Nizozemka. Kljub temu so zmagovalca 67 tekem v svetovnem pokalu, od tega 31 v veleslalomu, bučno pozdravili tudi domači gledalci ob progi. 

Po petih letih premora se je Hirscher odrezal solidno, v cilj je prišel z zaostankom 2,29, zasedel je takrat 26. mesto.

V smučarsko karavano se je vrnil še en as, Lucas Pinheiro Braathen je norveško zastavo po sporu s smučarsko zvezo te države zamenjal za brazilsko. Po enoletnem premoru je v cilj prišel kot 19., Hirscherja je potisnil na 28., oba pa sta ti poziciji zadržala do konca prve vožnje.

V drugo je Hirscher nekoliko popravil svojo uvrstitev, še precej bolj strmo pa se je po lestvici začel vzpenjati Pinheiro Braathen.

Lucas Pinheiro Braathen | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je ob prihodu v cilj zanesljivo prevzel vodstvo, za 83 stotink je ugnal nekdanjega rojaka Timona Haugana.

Brazilec se je na vrhu zadržal tudi do nastopa Kranjca, ki se je na progo podal z natanko sekundo naskoka pred Braathnom. Vso prednost je zapravil že do polovice proge, v cilju pa je zaostal za 36 stotink. Med brazilskim in slovenskim smučarjem je bil uvrščen še Italijan Alex Vinatzer.

Na vrhu je bilo le še pet smučarjev, Pinheira Braathena pa je kot prvi ugnal njegov njboljši prijatelj Atle Lie McGrath. Brazilec je v cilju planil v objem nekdanjemu rojaku, ki ga je premagal za 24 stotink. 

Kasneje je tudi za Kranjecem zaostal Švicar Thomas Tumler, ki je bil četrti po prvi vožnji.

Kristofferson je nato le za stotinko premagal rojaka McGratha, Zubčić pa je naredil napako in zdrsnil po strmini. Postalo je jasno, da bo zmaga odšla na Norveško. Morda celo trojna, če pa bi k temu prišteli še njihovega nekdanjega moštvenega kolega Pinheira Braathna pa bi se na prvih štirih mestih znašli sami Norvežani.

To se je tudi uresničilo, Steen Olsen je z odliko opravil drugo vožnjo in na koncu s 65 stotinkami naskoka prišel do prve veleslalomske zmage, druge po februarju 2023, ko je bil najboljši na ameriškem smučišču Palisades Tahoe.

Alexander Steen Olsen | Avtor: Profimedia Profimedia

Kranjec je bil peti, Hirscher je s kar tretjim časom druge vožnje končal na 23 mestu.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
  • dare326 17:14 27.oktober 2024.

    Pinheira Braathen je planil v objem Atleju Lie McGrath. To tudi secer počneta. A lupčka mu je tud dal?

Sorodne novice