Šport > Zimski športi
826 ogledov

Slovenski reprezentantki sami pridobili del denarja za sezono

Ana Bucik Jogan Profimedia
Slovenska smučarka je za sezono morala prispevati kar lepo vsoto.

Do začetka sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu so štirje dnevi. V nizkem startu pred veleslalomsko premiero so tudi v slovenskem štabu, ki bo na ledeniku računal na štiriperesno deteljico Žan Kranjec, Andreja Slokar, Ana Bucik Jogan in Neja Dvornik. Za Bucik Jogan in Dvornik je nova sezona posebna zaradi obvezne denarne soudeležbe.

Panoga za alpsko smučanje se je pred začetkom nove tekmovalne sezone soočila s precejšnjimi finančnimi izzivi. Težav se je lotila z začasno uvedbo finančne participacije, ki zadeva tudi člane reprezentance, ki jim v prejšnjih sezonah ni bilo treba seči v lastno denarnico za kritje programa. Programa Bucik Jogan in Dvornik sta stroškovno presegala zastavljene finančne okvirje, upoštevajoč merila, ki jih izpolnjujeta smučarki.

Za plačevanje razlike sta se odločili Dvornik in Bucik Jogan, ker ne želita krčiti svojih programov. Ta znesek za sezono 2024/25 znaša približno 40.000 evrov za vsako.

"Zagotovo gre za zelo velik znesek, na srečo se lahko zanesenem na ljudi, ki jim ni vseeno, oziroma nam je uspelo pridobiti kar nekaj sredstev pri pokroviteljih. Trenutno sem osredotočena na smučanje, moji najbližji so poskrbeli za to, da na srečo v zvezi z vprašanjem financ nisem potrebovala izgubljati preveč energije. Si pa želim, da tega v prihodnje ne bo, ne zame, ne za druge tekmovalce. To je namreč velika skrb, veliko breme in gre za izgubo dodatne energije, ki bi jo lahko namenila za trening," je v ponedeljek ob robu novinarske konference v Ljubljani za STA dejala Novogoričanka.

Ana Bucik Jogan | Avtor: Profimedia Profimedia

Bucik Jogan je prepričana, da je bil njen program zasnovan tako, kot mora biti, in ni bilo v njem odvečnih delov, ki bi se jih dalo zmanjševati. "Odločila sem se za to, da program ostane enak, saj verjamem, da samo na ta način lahko konkuriram tekmicam. Nisem se želela že v osnovi postaviti nekaj stopničk nižje."

Participacijo plačuje tudi Dvornik. "Imam veliko srečo, da so moji starši to sposobni plačati, ker če bi bila prepuščena sama sebi, bi verjetno končala kariero. Šla bi stran od smučanja, se zaposlila in delala nekaj drugega," je v zvezi z žgočim vprašanjem povedala Dvornik.

"Z vprašanjem participacije se sama na srečo nisem veliko ukvarjala,. To sem prepustila drugim, tistim, ki bodo tudi prispevali sredstva. Pomembno je, da sem osredotočena na stvari, ki zadevajo moje smučanje," je pojasnila.

Tako kot Bucik Jogan, ki ji kot trener pomaga nekdanji reprezentant Mitja Kunc, tudi Dvornik sodeluje s svojim trenerjem. Za njen razvoj skrbi nekdanji trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik.

"On me tudi najbolje pozna in njegova zadolžitev je, da poskrbi za to, kakšen bo moj program, da bom kar se da dobro pripravljena. Od programa ni odstopal, res smo vztrajali le pri tem, da bom imela še naprej pomoč fizioterapevtke."

Neja Dvornik | Avtor: Profimedia Profimedia

Veleslalom s tremi Slovenkami bo na sporedu v soboto, v nedeljo bo na ledeniku Rettenbach še moški veleslalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.