Šport > Zimski športi
466 ogledov

Olimpijec na seznamu iskanih zločincev, FBI ponuja visoko nagrado

assosiated press/AP
Nekdanji ameriški olimpijec je obtožen vodenja kriminalne združbe za preprodajo mamil in drugih resnih zločinov.

Nekdanji ameriški deskar na snegu Ryan James Wedding se je znašel na seznamu iskanih oseb ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) zaradi domnevnega vodenja kriminalne združbe, ki naj bi bila odgovorna za razpečevanje kokaina širom Združenih držav Amerike in katere nezakonite aktivnosti naj bi neposredno vodile v smrt najmanj štirih oseb.

Ameriška policija je v obsežni operaciji Giant Slalom (prevod: veleslalom) identificirala 16 osumljenncev, od tega jih je 12 že v pridržanju, štirje pa so še vedno na begu. Med njimi je tudi nekdanji olimpijec, ki ga obtožnica bremeni distribucije prepovedanih drog, treh umorov ter nekaterih drugih kaznivih dejanj.

Policija za informacije, ki bi privedle do aretacija kanadskega državljana, ki naj bi sicer prebival v Mehiki, ponujajo kar 50.000 dolarjev denarne nagrade. 

Po navedbah ameriških oblasti je bil Wedding vodja operacije, v kateri so iz Kolumbije čez Mehiko in Kalifornijo pretihotapili velike količine kokaina, tudi do 60 ton na leto, v ameriške zvezne države in Kanado.

 | Avtor: assosiated press/AP assosiated press/AP

Pripadniki kriminalne združbe naj bi po kraji enega izmed njihovih polpriklopnikov ubili dva kanadska državljana, pri čemer je prišlo do napake pri identifiakaciji, žrtvi krvavega povračilnega ukrepa pa sta bili v resnici povsem nedolžna civilista.

Oblasti so še sporočile, da so v okviru preiskave zasedle kokain, orožje, strelivo, gotovino in več kot tri milijone dolarjev v kriptovalutah.

Wedding je prav tako glavni osumljenec v ločeni preiskavi kanadskih policistov iz leta 2015. Tudi tem primeru gre za razpečevanje prepovedanih drog. "Te obtožbe ostajajo nerešene," je sporočil predstavnik kanadske policije.

Nekdanji olimpijec je sicer stari znanec policije, leta 2010 je bil zaradi mamilarskih poslov obsojen na štiriletno zaporno kazen. Po prestanku se je preselil v Mehiko, kjer se je spečal z zloglasnim mamilarskom kartelom Sinaloa.

Ryan James Wedding je v svetovnem pokalu zbral 32 nastopov, najvišje je posegel s petim mestom v paralelnem veleslalomu leta 2001 v Asahikawi na Japonskem. Tekmoval je tudi na SP leta 2001 v Madonni di Campiglio in v paralelnem slalomu končal na 17., v veleslalomu pa na 24. mestu.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.