Šport
1096 ogledov

Težave s prenosi zaradi 'klavrnega finančnega stanja' na RTV Slovenija

Televizija, tv, program Unsplash Za RTVS bo treba odšteti več.
Poziv za zagotovitev prenosa paraolimpijskih iger na TV Slovenija.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Zvezi za šport invalidov Slovenije - Slovenskem paralimpijskem komiteju (Zveza ŠIS-SPK) so odgovorne v državi pozvali k zagotovitvi neposrednega televizijskega prenosa letošnjih poletnih paraolimpijskih iger v Parizu na programih Televizije Slovenije.

Podpredsednik Zveze ŠIS-SPK Gregor Gračner je na novinarski konferenci dejal, da se v zvezi že več let zavzemajo za sistemsko ureditev, ki bi zagotovila enakovredno medijsko zastopanost parašportnikov.

Ob tem je poudaril, da se na zvezi že tri mesece aktivno ukvarjajo z možnostmi za zagotovitev prenosov paraolimpijskih iger, a da še vedno ne vedo, če bo do prenosov dejansko prišlo.

Parakolesar Primož Jeralič, udeleženec paraolimpijskih iger v Riu leta 2016, sicer strokovni sodelavec NSIOS, je povedal, da je kakovostna raven paraolimpijskih iger enaka kakovostni ravni olimpijskih iger in ob tem opozoril, da imajo slovenski parašportniki slabše pogoje in so v podrejenem položaju v primerjavi z drugimi športniki.

Po Jeraličevih besedah so ministrstvu za kulturo in na vlado v zadnjem času poslali nemalo pozivov, naj se financiranje pridobitve pravic za prenose paraolimpijskih iger zagotovi čim prej. A so naleteli na neodzivnost ministrstva za kulturo, ki na njihove pozive ni odgovarjalo več tednov, nazadnje pa so z ministrstva le sporočili, da "bodo za zadevo poskrbeli", je opisal Jeralič.

Primož Jeralič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodja službe za dostopnost programov Radiotelevizije Slovenija Mateja Vodeb je potrdila, da so na ministrstvu za kulturo napovedali, da bodo pristopili k reševanju problematike in zagotovili sredstva za prenose paraolimpijskih iger in tudi za tehnično podporo. Vodeb je ob tem spomnila na "klavrno finančno stanje" na RTV Slovenija.

Gračner in Jeralič sta izpostavila, da se odgovorni urednik športnega programa TV Slovenija Gregor Peternel sicer trudi, da bi zagotovil prenose, a da pri tem nima podpore trenutnega okrnjenega vodstva nacionalne radiotelevizije.

Predstavnika invalidskih in parašportnih organizacij sta pozvala k "sistemskemu reševanju medijske zapostavljenosti parašportnikov, da ne bodo vsake štiri leta trepetali in bili v negotovosti, kako bodo lahko spremljali paraolimpijske igre".

Jeralič je opozoril, da se je s tem vprašanjem ukvarjal tudi zagovornik načela enakosti in prepoznal diskriminacijo parašportnikov, ki se nanaša na prenose na TV Slovenija.

Težave, ker RTV-prispevek ostaja nespremenjen

Nacionalna RTV hiša je postala tarča hudih kritik tudi zaradi po mnenju uporabnikov v Sloveniji nezadostnega pokrivanja evropskega prvenstva v nogometu, ki trenutno poteka v Nemčiji in na katerem nastopa tudi slovenska nogometna reprezentanca.

Odgovorni urednik športnega programa TV Slovenija je nedavno v Odmevih pojasnil, da obseg pravic, ki jih je TV Slovenija pridobila od Evropske nogometne zveze, dopušča prenos ene tekme na dan.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Cena teh pravic je zelo visoka. Toliko dopušča trenutni proračun RTV Slovenija. RTV-prispevek, ki je glavni del našega financiranja, je nespremenjen že več kot deset let. Sredstva so torej ves čas enaka, cene pravic za športne dogodke pa se ves čas dvigajo," je opozoril Peternel.

Športno uredništvo TV Slovenija čaka zelo pestro poletje, saj se bo 29. junija začela dirka po Franciji, 26. julija pa še OI v Parizu. Oba dogodka sta bila izbrana kot prednostna v programski shemi TV Slovenije.

Paraolimpijske igre bodo v Parizu potekale od 28. avgusta do 8. septembra.

Komentarjev 5
  • roman66 06:57 22.junij 2024.

    nacijonalko je treba ukinit ima 3 programe pa kdo to še sploh gleda

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 21:16 21.junij 2024.

    Vodja službe za dostopnost programov Radiotelevizije Slovenija Mateja Vodeb?? Dokler bodo imel na plačnem seznamu takle kader bodo vedno v minusu! Takole vodjo zaposlit v enoti čistilk in pomivalk šip, ne pa, da se podobnih profilov pase še in še! ...prikaži več! Odpravnine enormne, potni stroški enormni, 90% oddaj pa ima oznako ZNOVA in sedaj hočejo več denarja od nas, nek se gonjo u PM!!

  • Ender3 17:29 21.junij 2024.

    Odgovorni vidijo rešitev javnega zavoda v dvigu prispevka za svoje ne/delo. Da je zavod kadrovsko predimenzioniran, neučinkovit in slabo organiziran pa nikogar ne obremenjuje. S kakšnimi plačemi se ponašajo nikogar ne briga. Vsak mesec porabijo samo za obračun potnih stroškov ...prikaži več več kot 1, 7 miljona €. Posameznik tako prejme 7OO € samo iz tega naslova. In kakšne so samo odpravnine tistih, ki zapuščajo to ustsnovo. Za nameček pa gledalcev vsiljujejo toliko oglasov, kot komercialna konkurenca.