Šport
357 ogledov

Slovenci do skalpa še ene velesile

Šah Profimedia
Slovenski šahisti po zmagi nad Norveško na tretje mesto olimpijade.

Slovenski šahisti so v 10., predzadnjem krogu šahovske olimpijade, ki se bo v nedeljo končala v Budimpešti, z 2;5:1,5 premagali pete nosilce Nizozemce in so nepričakovano visoko na tretjem mestu, za neporaženo Indijo in Kitajsko. Slovenke so po dveh porazih tokrat visoko premagale Albanijo s 3:5:0,5 in napredovale na 38. mesto.

Slovenski šahisti so v prejšnjem krogu s 3:1 presenetljivo premagali Norveško, za katero je igral in izgubil tudi prvi igralec sveta Magnus Carlsen. S tem so tedaj napredovali s 13. na peto mesto. V predzadnjem krogu so pridobili še dve mesti ter so s 16 točkami ostali v boju za medalje.

Dosegli bodo najboljši uspeh na olimpijadah v samostojni Sloveniji, a jih v boju za zmagovalni oder čakajo Indijci, ki so ob devetih zmagah le enkrat igrali neodločeno. Imajo 19 točk, dve manj imajo Kitajci, Slovenci so edini s 16 točkami. Z eno manj na naslednjih mestih sledijo ZDA, Uzbekistan, Ukrajina, Srbija, Madžarska, Armenija, Španija in na 11. mestu Francija.

Zelo hitro sta remija na prvih dveh slovenskih šahovnicah proti Nizozemcem podpisala naturalizirana Rusa Vladimir Fedosejev, ki je dan prej ugnal Carlsena, in Anton Demčenko. Prvi je točko razdelil s tridesetletnim rojakom Anishem Girijem, ki je bil že tretji na svetovni lestvici in desetletje in pol igra za novo domovino. Demčenko pa je remiziral z Jordenom van Foreestom.

Ključ do zmage proti tekmecem, vsi štirje Nizozemci imajo višje ratinge, sta imela tako v rokah Jan Šubelj v dvoboju z Erwinom L'amijem in Matej Šebenik, ki je na četrti deski igral z Benjaminom Bokom in vpisal zmago, ki je tedaj pomenila najmanj neodločen končni izid. Ko je nekaj pozneje Šubelj v najdaljši "slovenski" partiji remiziral, je s tem pomembno zmago zagotovil svoji ekipi.

V nasprotju s slovensko vrsto v odprti konkurenci so šahistke s precej višjimi ratingi od tekmic najprej dobile partiji na tretji in četrti deski, na katerih sta bili uspešni Lara Janželj in Vesna Mihelič. Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je nato odpravila Klean Shuqjo, Zala Urh pa za konec remizirala z Buruno Geske.

 

Indijci so z 2,5:1,5 premagali doslej druge igralce iz ZDA, te so Slovenci prehiteli, prav tako kot pred tem tretje Uzbekistance. Ti so z 2,5,1,5 izgubili z doslej četrto Kitajsko, ki ima tako na drugem mestu še naprej točko prednosti pred Slovenci.

Tudi v ženski konkurenci je na čelu Indija, a ima 17 točk tako kot drugouvrščene Kazahstanke. Tretje so igralke ZDA, ki imajo 16 točk tako kot četrte Poljakinje. Sledi pet reprezentanc s po 15 točkami. Slovenke jih imajo 12.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 21:37 21.september 2024.

    Tile👑 pa razturajo ! Čestitke

Sorodne novice