Šport
169 ogledov

Padla je velesila, naturalizirani Slovenec do skalpa prvega igralca sveta!

Magnus Carlsen Epa
Slovenski šahisti ugnali Norveško na čelu s prvim igralcem sveta Carlsenom.

Slovenski šahisti so v devetem krogu šahovske olimpijade, ki se bo v nedeljo končala v Budimpešti, s 3:1 presenetljivo premagali Norveško, za katero je igral tudi prvi igralec sveta Magnus Carlsen. Ta je vodil bele figure, a ga je na prvi šahovnici premagal ruski velemojster Vladimir Fedosejev, ki od sredine lanskega leta nastopa za Slovenijo. Slovenska šahistke pa so drugič zapored izgubile, Finke so bile boljše z 2,5:1,5.

Norvežani so šesti nosilci turnirja, kot 26. pa so turnir začeli slovenski predstavniki, ki pa proti favoriziranim skandinavskim tekmecem niso izgubili niti ene partije. Izgubil pa je 33-letni Carlsen. Petkratni svetovni prvak je na prvem mestu svetovne lestvice neprekinjeno od 1. julija leta 2011 in s tem v zgodovini zaostaja le za ruskim velemojstrom Garijem Kasparovom. Norvežanov šahovski rating 2882 točk iz maja leta 2014 je najvišji v zgodovini, trenutni je 2832, s 125 zaporednimi zmagami ima tudi najdaljši niz neporaženosti med elitnimi šahisti doslej.

Magnus Carlsen SP Šport Rus, ki zastopa Slovenijo, svetovni podprvak, pred njim le sloviti Norvežan

Devetindvajsetletni Fedosejev je decembra lani postal svetovni podprvak v pospešenem šahu, v uzbekistanskem mestu Samarkand ga je le za pol točke prehitel Carlsen, ki je tudi svetovni prvak v hitropoteznem šahu. Fedosejev, ki je leta 2017 v Minsku osvojil bron na evropskem prvenstvu v običajnem šahu, je prenehal zastopati Rusijo po njenem vojaškem napadu na Ukrajino leta 2022 in je namesto tega sprva igral pod zastavo mednarodne zveze Fide. Pred tem se je preselil v regijo Valencia v Španiji, sredi lanskega leta pa se je odločil, da bo igral za Slovenijo.

Anton Demčenko, drugi ruski igralec v slovenski izbrani vrsti, ki nastopa na olimpijadi v madžarski prestolnici, je na drugi deski premagal Johna Johana Sebastiana Christiansena, na tretji in četrti šahovnici sta remizirala Jan Šubelj z Aryanom Tarijem in Matic Lavrenčič s Frodejem Olavom Olsenom Urkedalom.

Laura Unuk, najboljša slovenska šahistka, je s črnimi figurami klonila z Anstasio Keinanen, z belimi pa je na drugi deski izgubila tudi Zala Urh. Lara Janželj je kljub prednosti začetne poteze Lilje Bederin zmagala, remizirala pa je na četrti šahovnici Vesna Mihelič v dvoboju s Heini Puusko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 22:05 20.september 2024.

    O hvala, to se zelo lepo sliši. Čestitke !

Sorodne novice