Šport
3557 ogledov

Slovenca vzdržala brutalen napad Supermana

miguel angel lopez Epa Miguel Ángel López je v zaključku etape narekoval peklenski ritem.
Miguel Ángel López je zmagovalec kraljevske 17. etape dirke po Franciji. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta ohranila odlično izhodišče za napad na končno zmago.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na današnji etapi osvojil drugo mesto in tako ubranil rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi, kjer je še nekoliko povečal prednost pred Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates). Ta je 170-kilometrsko preizkušnjo končal na tretjem mestu, v skupnem seštevku je še vedno drugi, ob beli majici pa ima po novem še pikčasto.

Roglič je na cesti v primerjavi z zmagovalcem Miguelom Ángelom Lópezom (Astana) izgubil 15 sekund, Pogačar pa 30. Še nekoliko več je Kolumbijec pridobil po zaslugi bonifikacijskih sekund.

V skupnem seštevku ima Roglič zdaj 57 sekund prednosti pred Pogačarjem, kar je 17 sekund več kot ob koncu prejšnje etape, López zaostaja minuto in 26 sekund. 

"Prevevajo me čustva. O tem sem sanjal. Uspelo nam je. Misli mi uhajajo k družini," je po zmagi dejal t.i. Superman.

 | Avtor: Epa Epa

"Na koncu je bilo noro težko. Zadnji kilometri so bili brutalni. Zelo sem zadovoljen, vendar nisem zmagal, moja prednost pred Tadejem pa še vedno ni zadostna."

Primož Roglič

Ritem je v prvem delu ves čas narekovalo moštvo Bahrain-McLarna za kapetana Mikela Lando, favoriti pa so se proti koncu vzpona vse bolj pogledovali med seboj, štiri kilometre pred koncem pa je narekovanje ritma prevzel David De La Cruz, moštveni kolega Pogačarja.

jumbo visma | Avtor: Epa Epa
Takoj je odpadel Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), tudi Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Mikel Landa (Bahrain McLaren) nista mogla več slediti. Pogačar je prvi od favoritov stopil na čelo skupine, ritmu pa so sprva lahko sledili le Roglič, Lopez in Porte.

Nato pa je napad uspel Lopezu, ki se je odpeljal obema slovenskima kolesarjema. Sledil mu je lahko le Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, ki je naprej odpeljal, da bi nato pomagal Rogliču v boju za čim boljše izhodišče. "Poskušal sem narekovati tempo, vendar nisem mogel slediti Lópezu," je priznal Kuss, ki sta ga v zaključku zadaj pustila tako Roglič kot Pogačar. Slednji je na koncu v primerjavi s starejšim rojakom izgubil 15 sekund ter še dve bonifikacijski.

S tem pa ima pred zadnjimi štirimi etapami pred sabo težko delo, da bi ugnal 30-letnega Rogliča, ki se mu nasmiha še druga zaporedna zmaga na tritedenskih dirkah po lanskem uspehu na Vuelti.

 | Avtor: Epa Epa

Etapa se je sicer začela z vzpostavljanjem ubežne skupine, v kateri je bilo pet odličnih kolesarjev. A že na prvem vzponu na prelaz Madeleine je narekovanje ritma prevzelo moštvo Bahrain-McLarna. Matej Mohorič in moštveni kolegi so želeli v dober položaj za napad spraviti kapetana Mikela Lando, obenem pa so želeli povsem zredčiti skupino favoritov.

Prednost ubežnikov je bila na vrhu Madeleina le še minuta in pol. Na vrhu pa je za točke v razvrstitvi za pikčasto majico boril tudi Pogačar, ki je z osmimi osvojenimi točkami prehitel oba Francoza, Benoita Cosnefroya (Ag2r La Mondiale) in Pierra Rollanda (B&B Hotels-Vital Concept). S tretjim mestom v etapi je ohranil prednost pred Rogličem in bo v četrtkovi etapi nosil pikčasto majico.

carapaz | Avtor: Epa Epa
Na zadnjem vzponu se je prednost ubežnikov povsem stopila, v ospredju je vztrajal le Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ko pa se je razplamtel boj med favoriti, tudi lanski zmagovalec Gira ni imel možnosti proti najboljšim kolesarjem na tem Touru, ki so se komajda povzpeli na 2304 metre nadmorske višine po zelo strmem vzponu.

López je narekoval brutalen tempo, kateremu nista mogla slediti niti Roglič niti Pogačar. Slednji se je v zadnjem kilometru povsem približal rumeni majici, a se mu je Roglič v samem finišu spet oddaljil in pridobil nekaj pomembnih, morda celo odločilnih sekund.

Tadej Pogačar v beli (mladi kolesarji) ...

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

... in pikčasti majici (hribolazci).

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

Izidi:
  1. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                   4:49:08
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    + 0:15
  3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                0:30
  4. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                          0:56
  5. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                    1:01
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                             1:12
  7. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                    1:20
  8. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                isti čas
  9. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                  1:59
 10. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)                       2:13
...
 28. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                  18:40
 39. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                 22:04
121. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                  29:26


- skupni vrstni red:
  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  74:56:04
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 0:57
  3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                      1:26
  4. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                    3:05
  5. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                    3:14
  6. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                  3:24
  7. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                    3:27
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                             4:18
  9. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)                       7:23
 10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                    9:31
...
 44. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                2:15.03
 82. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)               3:23:51
 92. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                3:46:58
Komentarjev 1
  • gefoxo5904 19:39 16.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com