Šport
4069 ogledov

Roglič prvi s tem dosežkom po 19 letih

Primož Roglič Epa
Slovenski as si je z odličnim kronometrom privozil lepo prednost pred zadnjima tednoma dirke po Italiji.

Primož Roglič je tudi na drugi od treh voženj na čas letošnjega Gira upravičil vlogo prvega favorita. Kako močan je v vožnji na čas, je dokazal že prvi dan rožnate dirke, ko je zmagal na kronometru v Bologni. Vmes se je od italijanske pentlje poslovil Nizozemec Tom Dumoulin, od pravih specialistov za uro resnice je na italijanskih cestah ostal še Victor Campenaerts. Belgijec bi bržčas danes bil Slovencu bližje, če ne bi vmes imel tehničnih težav, zaradi katerih je moral zamenjati kolo.

Devetindvajsetletni Zasavec se na to ni oziral. Prednjačil je na klancu, na katerem je bil od Campenaertsa hitrejši za dobro minuto, blizu njegovemu času vzpona - 24:11 - je bil le Nizozemec Bauke Mollema.

Po 31. zmagi med profesionalci, 19. na svetovni ravni, deveti v kronometru ter osmi v sezoni, je Roglič povedal: "Za mano je dober kronometer. Naredil sem najbolje, kar sem lahko, zato sem vesel. Razlika med mojo in Victorjevo vožnjo je bila, da je on kolesaril v suhih razmerah. Jaz zaradi dežja nisem tvegal v zavojih, drugod sem šel na vso moč."

Primož Roglič Skupno 2. Šport Roglič dobil etapo in bitko s tekmeci, velik poraz Yatesa

Zadovoljen je bil razumljivo tudi športni direktor Jumbo-Visme Jan Boven: "Neverjetno. Šel je zelo dobro. Vreme je bilo drugačno kot na prologu. Začel je previdno, na ovinkih varno. Po enajstem kilometru je pospešil, na klancu pa je opravil izjemno delo." Roglič je postal prvi kolesar po 19 letih, ki je zmagal dva kronometra na eni dirki po Italiji.

V rožnati majici ostaja Valerio Conti, ki je zadržal minuto in 50 sekund prednosti pred zdaj skupno drugim Rogličem. Tretji je Francoz Nans Peters (+2:21). Jan Polanc je 23. (5:24).

Največji Rogličevi tekmeci za skupno zmago zdaj za Slovecem že precej zaostajajo: 11. je Vincenzo Nibali, ki za Rogličem zaostaja 1:44, 12. Mollema (1:55), 14. Bob Jungels (2:18), 18. Rafal Majka (2:53), 20. Richard Carapaz (3:16), 22. Ilnur Zakarin (3:32), 24. Simon Yates (3:46), 27. Miguel Angel Lopez (4:29) in 30. Mikel Landa (4:52). Rogliču gre na roko tudi dejstvo, da bo še vsaj po dnevu počitka rožnato majico branila Contijeva in Polančeva ekipa UAE Emirates.

Komentarjev 2
  • malarin 22:18 19.maj 2019.

    Gospodu Primožu vsaka čast ! Hvala ti ! Živela SLOVENIJA !

Sorodne novice