Šport
2 ogledov

Ricco bo noč preživel v priporu

Zmagoslavje so zamenjali pogledi v tla in razmišljanje o posledicah odkritja. Žurnal24 main
Italijan Riccardo Ricco, ki je padel na dopinški kontroli, bo noč preživel na policijski postaji. "Novica o Riccoju me ni presenetila," pa je dejal Luksemburžan Kim Kirchen.
 

Preberite še ...

Novi ožigosanec je Nevado
Beltran pozitiven

Letošnja Dirka po Franciji se znova srečuje s škandalom. Po že dveh pozitivnih primerih dopinga med kolesarji je danes odjeknil še tretji. Pozitiven je bil Italijan Riccardo Ricco , član ekipe Saunier Duval , ki je na letošnji francoski pentlji zmagal na dveh etapah, poleg tega je italijanski Giro končal na drugem mestu. Tudi pri njem so v vzorcu odkrili sledi eritropoetina (EPO). Riccardo Ricco, deveti v skupnem seštevku, ki je poleg dveh zmag na letošnji francoski pentlji nosil tudi majico najboljšega hribolazca, je bil pozitiven po četrti etapi.

Kolesarja je pred današnjo 12. etapo z glasnim vzklikanjem v policijsko vozilo pospremila množica ljudi. Njegovo moštvo se je zaradi odkritja jemanja poživil že umaknilo s Toura. "To je odločitev moštva in ne ukaz organizatorjev," je pojasnil športni direktor ekipe Matxin Fernandez . Edini slovenski predstavnik na dirki Tadej Valjavec je s tem pridobil dve mesti, saj sta bila po 11 etapah pred njim uvrščena dva kolesarja Saunier Duvala, in sicer Juan José Cobo (8.) in grešnik Ricco (9.). Tako je Besničan že na 13. mestu.


Kim Kirchen pravi, da ni presenečen nad škandalom, v katerega se je zapletel Ricco. © Reuters

 
Še o podrobnostih odkritja zlorabe nedovoljenih poživil. Policijska akcija je potekala tako, da so policisti prišli do avtobusa ekipe Saunier Duval v kraju Lavelanet pred startom 12. etape. Ricco se je nato na zaslišanje odpeljal s klubskim avtomobilom ob policijskem spremstvu. Dodajmo še, da bo moštvo Barloworld odpustilo svojega člana Duenasa Nevada – prav tako zaradi pozitivnega vzorca na dopinškem testu.

Neprizanesljiv do Riccoja je bil Kim Kirchen , ki je izgubil rumeno majico v etapi do Hautacama in ki je moral kar trdo garati, če je hotel v vzponih držati stik z Riccojem: "Novica o Riccoju me ni presentila." Tudi Romain Feillu , ki je en dan preživel v rumenem, je bil kritičen: "Ricco je aroganten. Nihče ga ne mara." Kakorkoli že, Riccoja so odpeljali na zaslišanje na policijsko postajo, tako da bo noč prestal v zaporu, v petek pa bo izpuščen, seveda če niso ob pregledu njegove hotelske sobe našli kakršnihkoli nedovoljenih pripomočkov.

Seveda bomo tudi na zurnalu24.si potek dogodkov spremljali, tako da si boste že v petek zjutraj prebrali odzive nekaterih vodilnih ljudi na Dirki po Franciji. Naj poudarimo, da so iz laboratorija AFLD že sporočili, da so pri Riccojevem vzorcu našli isto sredstvo kot pri ostalih dveh "grešnikih" na letošnjem Touru. Po zadnjih informacijah pa naj bi šlo za tretjo generacijo eritropoetina, imenovanega MICERA , ki je bil izdelan šele na začetku letošnjega leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.