Šport
26 ogledov

Preminil spremljevalec Dava Karničarja

Would Franc Oderlap have survived had the medical assistance arrived sooner? © Ž Žurnal24 main
Slovenski alpinizem je presunila novica, da je na osemtisočaku Mansuluju smrtno ponesrečil Franc Oderlap iz Mežice, člen ekipe Dava Karničarja.

V soboto ob 11. uri po nepalskem času se je na osemtisočaku Manasluju smrtno ponesrečil slovenski alpinist in gorski reševalec Franc Oderlap iz Mežice. Enainpetdesetletni Oderlap je v nepalski Himalaji skupaj z Davom Karničarjem preizkušal opremo za smučarsko odpravo na K2, predvideno v letu 2010, ko ga je na višini 5800 m v glavo zadel kos ledu. Bil je inštruktor alpinizma, reševanja v gorah in reševanja s pomočjo helikopterja. Prvi Slovenec, ki je dokončal plezanje na najvišje vrhove vseh celin - vrh Everesta in Cho Oya.

 

Grošelj o Oderlapu

Na www.zurnal24.si lahko preberete intervju z Vikijem Grošljem o preminulem Francu Oderlapu. Pogovor najdete tukaj.

Nesreča se je na poti iz tabora 1 na približno 5800 metrih nadmorske višine pripetila ob 7. uri po srednjeevropskem času, Oderlap pa je kljub uspešnemu transportu v katmandujsko bolnišnico in takojšnji medicinski pomoči podlegel poškodbam.

Takoj po objavi tragične novice smo poklicali odličnega slovenskega alpinista Vikija Grošlja, ki je pretresen dejal: "Zelo dobro sem ga poznal, bil je izjemna osebnost. Eden tistih ljudi, s katerimi sem se vedno rad srečeval. Vedno je nesebično pomagal na kateremkoli področju, in to komurkoli. Odlično sva sodelovala. Zelo sem pretresen nad novico, ki je prišla." Prijatelji so ga poznali kot mirnega in tolerantnega človeka, ki je bil vedno in vsakomur pripravljen pomagati. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.