Šport
2247 ogledov

Obtožujejo ga grozljivih reči: "Nisem vpleten v njegovo smrt"

Eliud Kipchoge Profimedia
Nekdanji svetovni rekorder je ogorčen nad obtožbami v zvezi z domnevno vpletenostjo v smrt mladega atleta.

Dvakratni olimpijski prvak v maratonu Eliud Kipchoge je v pogovoru za BBC Sport Africa priznal, da se je bal za svoje življenje in za varnost svoje družine, potem ko so svetovni splet preplavile obtožbe v zvezi z njegovo vpletenostjo v smrt nekdanjega vrhunskega kenijskega atleta Kelvina Kiptuma.

Kiptum, aktualni svetovni rekorder v maratonu, je pred manj kot tremi meseci umrl v prometni nesreči v goratem predelu na jugovzhodu Kenije.

Po ugotovitvah policije je Kiptum izgubil oblasti nad vozilom in zapeljal s ceste v jarek, kjer je trčil v drevo.

avto Kiptum | Avtor: Epa Epa

Prometna nesreča je bila usodna tudi za njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano. Policija je v okviru preiskave zaslišala tudi četverico moških, ki so na tisti usodni dan s pokojnim atletom opravili poslovni sestanek glede morebitne pogodbe za tekaške čevlje. 

sveča plamen Velika tragedija Šport Športni svet žaluje za komaj 24-letnim rekorderjem: "Bil je naša prihodnost"

Kiptum | Avtor: Profimedia Profimedia
Kiptum je le štiri mesece prej postal nov svetovni rekorder v klasičnem maratonu s časom 2:00:35 in tako za 34 sekund izboljšal dosežek nekdanjega rekorderja Eluida Kipchogeja. Ta je ob smrti 15 let mlajšega rojaka sporočil: "Globoko sem užaloščen zaradi tragične smrti svetovnega rekorderja in vzhajajočega zvezdnika Kelvina Kiptuma, športnika, ki je imel pred seboj še zelo življenje, da bi dosegel neverjetno veličino. Njegovi mladi družini izrekam globoke sožalje. Bog naj vam bo v uteho v teh težkih trenutkih."

Kmalu po tej izjavi so se na družbenih omrežjih pojavile špekulacije, da naj bi Kipchoge sodeloval v zaroti za umor mlajšega rojaka. Pri tem naj bi ga gnalo ljubosumje, ker mu je Kiptum odvzel svetovni rekord in ogrožal njegov status najboljšega maratonca vseh časov.

"Ko sem prebiral izjave ljudi, da naj bi bil vpleten v njegovo smrt, sem bil šokiran," je za BBC povedal 39-letnik. "To je bila najhujša novica v mojem življenju. Grožnje so prihajale z vseh strani. Grozili so mi, da bodo požgali moj kamp za trening, da bodo požgali vse moje investicije v mestu, mojo hišo in družino. Nič od tega se ni zgodilo, a takšen je ta svet," je dodal.

Kipchoge | Avtor: Epa Epa
"Nisem v položaju, ko bi lahko kar tako vkorakal na policijsko postajo in trdil, da je moje življenje v nevarnosti. Zato sem v svoji družini naročil, naj bodo vsi še posebej previdni. Najbolj sem se bal za otroke, ko so odhajali in se vračali iz šole. Včasih so se želeli voziti s kolesom, a sem jim moral to preprečiti, saj nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi. Povsod smo jih peljali in jih prišli iskat. Moja hči je bila v internatu, kjer na srečo ni imela dostopa do družbenih omrežij. Sinovoma je težko poslušati obtožbe, da je njun oče morilec," je pripovedoval nekdanji svetovni rekorder.

Kljub nevarnosti Kipchoge ne želi korenito spreminjati sloga življenja ali posegati v trening rutino. "Ne vidim razloga, da bi karkoli spreminjal, moje življenje se odvija na prostem. V našem športu treningi potekajo zunaj in ne v zaprtih prostorih. Še vedno se prosto sprehajam po ulicah," je povedal Kipchoge in ocenil, da je zaradi neresničnih navedb v zvezi s Kiptumovo tragično usodo izgubil "90 odstotkov vseh prijateljev".

"Zelo me je prizadelo, da o meni grdo govorijo moji ljudje, s katerimi sem treniral in imel redne stike. To me je res potolklo," je priznal.

Ko je bila spletna zloraba na vrhuncu, si je vzel odmor od družbenih omrežij, o umiku s svetovnega spleta pa za zdaj še ne razmišlja. "Če izbrišem svoje račune, bo izgledalo, kot da nekaj skrivam. Obdržal bom vse svoje profile. Ničesar nisem zagrešil." 

Razočaran je tudi nad odzivom medijskih gigantov, ki pod pretvezo svobode govora in v zasledovanju dobička dopuščajo tovrstno zlorabo. "Spletni anonimneži pišejo grde in nevarne reči. Če podaš prijavo, je na izbris profila treba čakati dolgo časa. Morali bi hitreje reagirati, učinkoviteje izpostaviti dejstva in brisati račune. Ljudjem bi morali dati jasno vedeti, da bodo v primeru širjenja laži izgubili svoje profile."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.