Šport > Nogomet
400 ogledov

Šok! Nizozemskemu velikanu odvzeli 18 točk, sledi selitev v drugo ligo

Vitesse Arnhem Profimedia
Vitesse Arnhem ob 18 točk in prvo ligo.

Nogometni klub Vitesse iz Arnhema se po 35 letih iz nizozemske prve lige seli v drugo. Razlog je ostra kazen tamkajšnje nogometne zveze, ki je klubu odvzela kar 18 točk, tako da je s trenutno -1 točko na lestvici trdno prikovan na zadnje mesto razpredelnice.

Kazen je klubu izrekla neodvisna komisija za licenciranje pri Nogometni zvezi Nizozemske, potem ko klub kljub več pozivom v daljšem obdobju ni izpolnil kriterijev licenciranja nogometašev in se nahaja v hudih finančnih težavah.

Za klub to pomeni selitev v drugo ligo, saj štiri kroge pred koncem prvenstva za Waalwijkom, ta je trenutno na mestu, ki zagotavlja dodatne kvalifikacije za obstanek v družbi najboljših, zaostaja že 25 točk.

Klub iz Arnhema je tudi pred kaznijo zasedal zadnje mesto v prvenstvu, a je imel še vedno možnosti za obstanek, saj je za Volendamom zaostajal le za dve točki, za Waalvijkom pa sedem točk.

Letos je sicer nizozemski velikan iz Arnhema na 30 tekmah zbral vsega štiri zmage in pet neodločenih izidov ob kar 21 porazih ob gol razliki -46.

Vitesse v vseh letih igranja v prvi ligi, ko je veljal za enega najbolj stabilnih nizozemskih prvoligašev, nikoli ni osvojil naslova prvaka, je pa leta 2017 osvojil nizozemski pokal ter prvenstvo kar petkrat končal na drugem mestu. Še štirikrat je izgubil finale nizozemskega pokala.

Še nedolgo nazaj, nazadnje v sezoni 2021/22, je nastopal v evropskih tekmovanjih, ko se je v konferenčni ligi pomeril tudi z našo Muro ter skupaj z francoskim Rennesom poleg naših prvakov izločil tudi Tottenham in napredoval iz skupine.

Vitesse : Mura | Avtor: Profimedia Profimedia

Vitesse je sicer v preteklosti veljal za odskočno desko za številne nogometne zvezdnike, saj so se v Arnhemu kalili nogometni asi, kot so Raimond van der Gouw, Phillip Cocu, Roy Makaay, Pierre van Hooijdonk, Sander Westerveld, Ricky van Wolfswinkel, Alexander Büttner, Patrick van Aanholt, Nikos Machlas, Mahamadou Diarra, Nemanja Matić, Wilfried Bony, Bertrand Traoré, Robin Gosens, Lewis Baker, Martin Ødegaard, Milot Rashica, Mason Mount, Lois Openda, Armando Broja in Marco van Ginkel, ki je še danes kapetan moštva.

Tri leta svoje kariere je pri velikanu iz Arnhema preživel tudi nekdanji slovenski reprezentančni napadalec Tim Matavž, ki je med leti 2017 in 2020 za Vitesse nastopil na 90 tekmah ter dosegel 41 zadetkov.

Tim Matavž | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.