Šport > Nogomet
1192 ogledov

Selektor Hrvaške: Najtežja noč v moji karieri

Zlatko Dalić
Hrvaška je doživela največji poraz v zgodovini svoje reprezentance.

Po evforiji ob zgodovinski uvrstitvi hrvaške nogometne reprezentance v finale svetovnega prvenstva je sledil trd pristanek že v novoustanovljeni ligi narodov. Španija je aktualne svetovne podprvake na drugi tekmi elitne skupine lige narodov v Elcheju odpravila s kar 6:0. Za hrvaškega selektorja Zlatka Dalića je bila to najtežja tekma v karieri.

Za Španijo so zadeli Saul Niguez (24. minuta), Marco Asensio (33.), Lovre Kalinić (35./avtogol), Rodrigo (49.), Sergio Ramos (57.) in Isco (70). Blestel je Asensio, ki je prvi zadetek dosegel z močnim strelom z 20 metrov po napaki Matea Kovačića, ob avtogolu Kalinića pa je z novim projektilom zadel prečko, okroglo usnje pa se je od hrbta nesrečnega hrvaškega vratarja odbilo v mrežo. Član madridskega Reala je prispeval še asistence pri zadetkih Rodriga, Ramosa in Isca. 

Selektor Dalić je po porazu iskal napake in opozarjal na velike pomanjkljivosti, zato ne preseneča, da je špansko gostovanje označil za "najtežjo noč", poraz z največjo razliko pa označil kot posledico razpada vnaprej postavljenega sistema igre po dobljenem prvem zadetku.

"To je najtežja noč v karieri, ampak, pač takšno je življenje, moramo se sprijazniti tudi s tem. Ne gre za tragedijo, saj v to tekmo nismo šli z nekim posebnim navdihom. Seveda nam ni lahko, vendar pa tudi ni trenutek za objokovanje, ampak se moramo iz tega kar največ naučiti," je skušal poraz zmanjšati hrvaški selektor, ki je v igri svojega razglašenega ansambla našel tudi pozitivne stvari.

"Sijajno smo igrali prvih 20 minut, imeli smo tri čiste priložnosti za gol. Po prvem prejetem golu pa so začeli igralci igrati vsak po svoje, niso se držali dogovorjenega sistema, Španci pa so to izkoristili ter prihajali v položaj, kateremu se nismo znali zoperstaviti," je dejal Dalić.

"Igralci se tega zavedajo. Dokler smo dihali kot moštvo, ko smo se skupaj branili in skupaj napadali, je vse delovalo. Vse je bilo dobro, dokler smo bili enotni, dokler smo bili kot eno. Takoj, ko tega več ni bilo, je bilo konec," je pripomnil strateg največjega hrvaškega nogometnega uspeha.

"Po prvem prejetem golu nam je popustila koncentracija, začeli smo igrati brezglavo, nismo se držali sistema. Skušali smo narediti nekaj na silo, kar pa proti Španiji, proti moštvu, ki je tehnično zelo dobro podkovano, ni mogla biti rešitev. Odpirali smo jim naše boke, ko so nam zabili drugi gol, pa se je tekma dejansko že končala," je še opisal razloge za najtežji poraz.

Komentarjev 5
Sorodne novice