Šport > Nogomet
219 ogledov

Lepa zmaga gostiteljev

Olimpija - Maribor twitter NK Maribor
Nogometaši ljubljanske Olimpije so s 3:1 (1:0) premagali Maribor.

Devetinštirideseti večni derbi (od sezone 2009/10, ko se je "nova" Olimpija prebila v prvo ligo) sta ekipi pričakali z različnima popotnicama. Olimpija je v ligi igrala le eno tekmo in dobila točko, Maribor pa je imel na računu dve zmagi in bil še edini stoodstoten v ligi. To pa se je spremenilo. Na derbiju v Stožicah, kjer so se po 28. septembru 2019 spet lahko zbrali tudi gledalci, so izbranci Sava Miloševića prišli do devete zmage na tekmah z Mariborom (ta ostaja pri 19 zmagah).

Olimpija in Maribor se bosta v sezoni srečala še trikrat. V začetku oktobra bo tekma 12. kroga v Ljudskem vrtu, v začetku februarja v 21. krogu bosta v prvem spomladanskem krogu ekipi spet igrali v Ljubljani, dva meseca pozneje pa se bosta v 30. krogu znova merili v Mariboru.

Olimpija, ki je ob podpori navijačev - gledalcev se je zbralo nekaj tisoč - igrala v svojih tretjih dresih v pretežno črni barvi, ki imajo na sprednji strani tudi logotip navijaške skupine, je prva resneje zagrozila, v deveti in deseti minuti je poskusil Djalo Aldair, a obakrat premalo natančno.

Mariborčani so sicer imeli uvodoma terensko pobudo, vendar jim ni uspevalo pošiljati žog do svojih soigralcev v kazenskem prostoru domačih, v prvem polčasu sploh niso streljali na gol tekmeca. Na drugi strani je po kotu svojega igralca našla Olimpija v 22. minuti, toda Atonio Delamea Mlinar z glavo ni bil natančen.

V 25. minuti ni bil nič kaj bolj nevaren poskus Nika Kapuna od daleč, zato pa je le malce zatem izjemno zadel Mustafa Nukić, ko je z desne strani žogo poslal v nasprotni zgornji kot vrat tik pod prečko, toda veselje je bilo kratko, saj je bil ljubljanski napadalec v prepovedanem položaju.

Ljubljančani so bili v teh trenutkih podjetnejši, v 37. minuti pa so tudi povedli. Timi Max Elšnik je podal s prostega strela z desne strani, Delamea Mlinar pa je z glavo matiral Ažbeta Juga. V 42. je še Elšnik poskusil s strelom iz prve, toda Jug takrat ni imel nobenih težav.

Kmalu po začetku drugega polčasa, v 47. minuti, pa so imeli Mariborčani svojo najlepšo priložnost dotlej, ko je Marko Alvir prišel do strela z leve strani v kazenskem prostoru, a žogo poslal mimo nasprotne vratnice.

Pet minut pozneje pa je znova udarila Olimpija. Svoj prvenec v slovenski prvi ligi je dosegel Almedin Ziljkić, ki je spretno z glavo unovčil natančno podajo Djala Aldairja z desne strani. V 56. minuti je bilo že 3:0 za domače, spet je udarila naveza Elšnik-Delamea Mlinar. Prvi je podal iz kota z desne strani, drugi pa je spet zadel z glavo.

Mariborčani so nekaj upanja dobili v 67. minuti, ko je Blaž Vrhovec izkoristil najstrožjo kazen. To je pripravil Rudi Požeg Vancaš, nad njim so domači naredili prekršek, sodniki pa so po pregledu s tehnologijo VAR dosodili strel z bele pike.

V 77. minuti je zaradi poškodbe iz igre moral dotedanji junak Olimpije Delamea Mlinar, kljub temu pa so gostitelji Mariborčane držali na varni razdalji, sami pa čakali na protinapade, enega obetavnih je zapravil Gal Kurež. Po napaki Uroša Koruna je v 87. minuti do lepe priložnosti le prišel Jan Repas pri gostih, toda na koncu žogo poslal mimo gola.

"Čestitke Olimpiji, izkoristila je prekinitve, ki ponavadi nagnejo tehtnico na eno ali drugo stran. Mislim, da smo bili v dveh tretjinah solidni, v zadnji pa smo imeli premalo kakovostnih odločitev, premalo udarcev na gol. Kot sem rekel, pot bo težka, na naslednjih tekmah moramo biti precej boljši," je za Šport TV po tekmi povedal trener Maribora Simon Rožman.

Domači nogometaš Nik Kapun pa je dodal: "Super tekma, po dolgem času spet pred toliko gledalci, ki so prišli na svoj račun. Mislim, da smo zasluženo zmagali, pokazali smo karakter. Tudi Maribor je imel žogo dobro v nogah, toda mi smo se dobro branili, nismo jim pustili do priložnosti in to je pretehtalo."

Remi v Domžalah

Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v popoldanskem dvoboju razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). Čeprav je domači trener Dejan Djuranović dvoboj s Taborom začel z dodobra spremenjeno postavo, saj je nekaterim ključnim igralcem namenil počitek pred četrtkovo tekmo 3. kroga kvalifikacij konferenčne lige proti Rosenborgu, obenem pa zaradi kazni ni smel igrati Senijad Ibričić, je ta tudi po zaslugi izvrstnih obramb Ajdina Mulalića zdržala pritisk gostov v prvem polčasu, v drugem pa z nekaterimi osvežitvami bila nevarnejši tekmec. Na koncu je osvojila točko, lahko pa bi vse tri, a so domači tik pred koncem zapravili najstrožjo kazen. Tabor je v sedmem gostovanju v Domžalah vpisal sploh prvo točko.

Prvi polčas so odločneje začeli Domžalčani, Mattias Käit je v četrti minuti prišel do strela v kazenskem prostoru gostov, toda Jan Koprivec je bil na mestu. Po tem pa je nastopila približna 20-minuta sežanska prevlada, ki se je začela že z zadetkom v peti minuti, ko je Fahd Ndzengue z desne strani podal v osrčje kazenskega prostora, tam pa je Dino Stančič brez težav dosegel svoj tretji zadetek sezone.

Sledilo je kar nekaj lepih priložnosti Kraševcev, med drugim je v sedmi minuti domači vratar Mulalić toliko spremenil smer žogi po Stančičevem strelu, da je ta zadela vratnico. Domžalski vratar je izvrstno posredoval tudi v osmi minuti po prostem strelu Toma Alena Tolića z roba kazenskega prostora, v 13. po strelu Marka Krivičića s podobne razdalje ter v 16., ko je s približno enake oddaljenosti močno udaril še Jakoslav Stanković.

Po zapravljeni priložnosti Ndzegueja v 19. minuti pa so domači vzpostavili ravnotežje in tudi sami prevzeli pobudo, v 28. minuti je Tibor Gorenc Stankovič zgrešil z glavo iz bližine, v 34. pa je sledilo izenačenje. Marko Martinović je poslal ostro podajo proti vratom z leve strani, tam je žogo zgrešil Slobodan Vuk, tako da je ta presenetila Koprivca za 1:1.

Prav Martinović je imel izjemno priložnost tudi v 49. minuti, ko je bil sam pred Koprivcem, a je bil slednji uspešnejši. Kmalu po vstopu v igro pa je zagrozil tudi Arnel Jakupović, toda v 63. minuti zgrešil s strelom z glavo. Isti igralec je s prostega strela poskusil tudi v 75. minuti, toda Koprivec je bil zbran.

V 85. minuti je z glavo zgrešil še Matej Podlogar, v 89. pa je Nermin Hodžić streljal v Koprivčevo naročje s 14 metrov. Že v sodniškem dodatku je Käit sprožil z volejem, Koprivec pa je bil spet na mestu. Ko se je že zdelo, da bo sodnik odpiskal konec tekme, pa je Kevin Grobry zakrivil najstrožjo kazen s prekrškom nad Svenom Šoštaričem Karićem. Streljal je Jakupović, spet pa se je izkazal Koprivec in ohranil 1:1.

Prva liga Telemach, 3. kolo:

Aluminij : Kalcer Radomlje  0:2 (0:1)
Zabukovnik 42., Nuhanović 79.

Mura : Bravo  1:1 (0:0)
Maroša 49.; Maružin 78.

Celje : Koper  1:3 (1:1)
Božić 44.; Parris 25., 66., Colley 84.

Domžale : Tabor Sežana  1:1 (1:1)
Martinović 34.; Stančič 5.

Olimpija : Maribor  3:1 (1:0)
Delamea Mlinar 37., 56., Ziljkić 52.; Vrhovec 67./11-m

Lestvica:
 1. Koper                3   2   1   0   6:3   7
 2. Maribor              3   2   0   1   7:6   6
 3. Kalcer Radomlje      3   1   2   0   3:1   5
 4. CB24 Tabor Sežana    3   1   1   1   4:2   4
  . Olimpija Ljubljana   2   1   1   0   4:2   4
 6. Bravo                3   0   3   0   1:1   3
 7. Celje                3   1   0   2   4:6   3
 8. Aluminij             3   0   2   1   0:2   2
 9. Domžale              2   0   1   1   2:4   1
10. Mura                 3   0   1   2   3:7   1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice