Šport
280 ogledov

Na prvem obračunu kraljev v končnici padlo kar enajst zadetkov

Anže Kopitar Profimedia Anže Kopitar.
Kopitar s kralji za začetek brez možnosti proti Edmontonu.

Slovenski hokejski as Anže Kopitar je z Los Angeles Kings na prvi tekmi četrtfinala zahodne konference v končnici severnoameriške lige NHL izgubil proti Edmonton Oilers s 4:7. Šestintridesetletni Hrušičan se ni vpisal med strelce ali podajalce.

Za kralje, ki so tudi v minuli sezoni izpadli v četrtfinalu zahoda proti Edmontonu, se je dvoboj začel slabo. Že po prvi polovici prve tretjine je Edmonton vodil z 2:0 po golih Zacha Hymana in Adama Henriquea. Podobno se je sprva odvijala tudi druga tretjina, ko sta v prvi polovici te zadela Hyman drugič in Ryan Nugent-Hopkins.

Nato se je prebudil tudi LA in prek Mikeyja Andersona in Adriana Kempeja pred zadnjo tretjino znižal na 2:4. Toda domači so imeli ob bučni podpori domačih pristašev hokeja nov odgovor s hitrima goloma Leona Draisaitla in "hat-trickom" Hymana za 6:2.

Kralji so v zadnjih treh minutah dvoboja sicer prišli do znižanja na 4:6 po zadetkih Pierre-Luca Duboisa in Trevorja Moora, Warren Foegele pa je 28 sekund pred koncem zadel v prazno mrežo za končnih 7:4 v korist domačih.

Anže Kopitar Špekulacije Šport So Kralji prepuščali tekme? Tako odgovarja Kopitar

Naftarji tako ostajajo zakleti za Los Angeles. Potem ko so lansko serijo končnice dobili s 4:2 v zmagah, so to sezono dobili tri od štirih tekem v rednem delu in za začetek četrtfinala zahoda še enkrat vzeli mero Kopitarjevim kraljem.

Blestel je Hyman s tremi goli in podajo, kapetan domačih Connor McDavid pa je zbral kar pet podaj. Štiri je prispeval tudi Evan Bouchard, Draisaitl in Henrique pa sta dosegla po gol in podajo. Cam Talbot je v vratih kraljev ustavil 32 od 38 strelov, Stuart Skinner pa je pri domačih zbral 29 obramb.

Naslednji obračun bo prav tako v Edmontonu, in sicer v noči s srede na četrtek ob 4. uri. Trener kraljev Jim Hiller je prepričan, da lahko odigrajo bolje. V igri svojih varovancev je opazil kar nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo treba čim prej odpraviti.

"Moja ocena je, da so se nam zgodile napake na področjih, kjer smo ponavadi najbolj močni, to je naša igra z igralcem manj ter preprečevanje nasprotnikovih protinapadov. To nam gre dobro in nocoj nam ni uspelo ne eno ne drugo. To je očitno, to smo videli in to bomo morali popraviti," je bil v izjavi po tekmi za LA Kings Insider oster trener kraljev.

Kopitar se na tekmi ni vpisal v statistiko strelcev oziroma podajalcev, se je pa vpisal v karierno statistiko. Nastopil je na svoji 93. tekmi v končnici lige NHL v karieri, s čimer se je zavihtel na drugo mesto večne lestvice franšize iz Kalifornije po številu odigranih tekem v končnicah. Eno tekmo več je odigral zgolj Luc Robitaille (94). Kopitar sicer igra v svoji deveti končnici v ligi NHL. Večkrat sta v končnicah za LA Kings zaigrala zgolj Robitaille, desetkrat, in Dave Taylor, trinajstkrat.

Ponoči so bile na sporedu še tri tekme. Prvaki Vegas Golden Knights so v gosteh s 4:3 premagali najboljšo zahodno zasedbo rednega dela Dallas Stars za vodstvo z 1:0 v seriji.

Na vzhodu so Carolina Hurricanes po preobratu, zaostajali so z 0:3, z zmago s 5:3 proti New York Islanders povedli z 2:0 v seriji, Toronto Maple Leafs pa so z gostujočo zmago s 3:2 izenačili serijo proti Boston Bruins na 1:1. Odločilni zadetek je dosegel Auston Matthews v 53. minuti.

 

Sabres znova z Ruffom kot glavnim trenerjem

Lindy Ruff je po 11 letih znova prevzel naloge glavnega trenerja ekipe Buffalo Sabres, potem ko se Buffalo že 13. sezono po vrsti ni uvrstil v končnico severnoameriške hokejske lige NHL. Štiriinšestdesetletni Kanadčan bo na trenerski klopi zamenjal Dona Granata, ki so ga odpustili prejšnji teden.

Ruff je že bil član Buffala kot igralec, v letih 1997 do 2013 pa je Sabres vodil kot glavni trener in jih v sezoni 1998/99 popeljal v finale končnice lige NHL, v kateri so sicer kasneje izgubili proti Dallas Stars. Vsega skupaj so hokejisti Buffala pod njegovim vodstvom osemkrat zaigrali v končnici.

Ruff je na drugem mestu med aktivnimi trenerji lige NHL in na petem v absolutnem seštevku z 864 zmagami v karieri v rednem delu sezone kot trener Sabres, Dallas Stars in New Jersey Devils.

"To je ekipa, ki je pripravljena narediti naslednji korak," je dejal Ruff. "Sem ponižen in počaščen, da mi zaupajo, da bom pomagal tej ekipi zmagovati. To ni delo, ki ga jemljem zlahka," je za klubsko spletno stran dejal veteranski trener.

Ruff, ki so mu kot igralcu zaupali vlogo kapetana moštva, je kot trener Sabres svoje varovance popeljal do klubskega rekorda, rekordnih 53 zmag in rekordnih 113 točk v ligi NHL v sezoni 2006/07. Leta 2006 je osvojil nagrado za trenerja leta lige NHL.

 

* Izidi, končnica, 1. krog:
- vzhod:
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs           2:3
(izid je izenačen na 1:1 v zmagah)

Carolina Hurricanes - New York Islanders      5:3
(Carolina vodi z 2:0 v zmagah)

- zahod:
Dallas Stars - Vegas Golden Knights           3:4
(Vegas vodi z 1:0 v zmagah)

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings           7:4
(Anže Kopitar: brez točke, 1 strel na gol v 19:41 minute za LA Kings)
(Edmonton vodi z 1:0 v zmagah)

* Opomba: moštva v vsakem krogu končnice igrajo na štiri zmage.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 13:34 23.april 2024.

    STA ne more brez oglaševanja naših gastarbajterjev.

  • PasjaProcesija 10:04 23.april 2024.

    Rezultat 7:4 je celo bolj prijazen od dejanskega stanja. Kralji so znižali na 4:2 po (prigaranem) odboju paka v gol od drsalke domačega branilca. Na 6:3 so znižali iz popolnoma nenevarne akcije, "izgubljen" pak je ponovno z drsalko potisnil v ...prikaži več gol domači branilec, ki je bil povsem osamljen. Na 6:4 so Kings znižali po zlomu palice domačega igralca v zanj najmanj primernem trenutku. Na drugi strani pa je bila ožja obramba Kalifornijcev povsem razglašena in je bilo veliko prejetih golov upravičenih.