Šport > Moto športi
40459 ogledov

Norec! Poglejte, kaj je počel dirkač Ferrarija pri 300 km/h

leclerc Print Screen
Dirkač Ferrarija je zaradi povzročitve nesreče in nevarne vožnje prejel dve kazni.

V uvodnem krogu VN Japonske je prišlo do trčenja med Charlesom Leclercom (Ferrari) in Maxom Verstappnom (Red Bull). Dirkač Ferrarija je moral v bokse na menjavo nosu, a je pred tem kar nekaj časa vozil s polomljenim prednjim delom in tako resno ogrožal varnost tekmecev.

Tudi Verstappen je dirko lahko nadaljeval, a se je kmalu izkazalo, da je njegov dirkalnik utrpel preveliko škodo, zato je moral v 15. krogu odstopiti.

Max Verstappen "To je neodgovorno" Šport Verstappen pobesnel: Sramota, da se to dogaja

Komisarji so sprva ocenili, da incident ni vreden podrobnejše obravnave, po odstopu Verstappna pa so si premislili in Leclerca kaznovali. Dirkača Ferrarija je doletelo pet sekund kazni zaradi trčenja, še dodatnih deset pa jih je pridelal z ogrožanje varnosti s polomljenim dirkalnikom. Fia je odločitev sprejela na podlagi dokaznega gradiva, ki komisarjem takoj po nesreči še ni bilo na voljo.

leclerc hamilton | Avtor: Epa Epa

Čeprav so po dirkališču frčali koščki njegovega Ferarija SF90, kar je bilo še posebej nevarno za Lewisa Hamilton (Mercedesa), ki je vozil za njim, je Leclerc na stezi vztrajal do tretjega kroga. V nekem trenutku je celo zgrabil polomljeno levo vzvratno gledalo in najhitrejši ovinek na stezi (130R) odpeljal z eno roko.

"Charles sedi za volanom in on najbolje ve, kako se odziva dirkalnik. Zavedali smo se poškodbe sprednjega krilca in pričakovali smo, menjavo, a zdelo se je, da je še vedno dovolj hiter, zato je ostal zunaj," so odločitev pojasnili pri Ferrariju.

Komisarji so bili mnenja, da je Ferrari s tem ogrožal varnost dirkačev, zato so Leclercu izrekli kazen.

Kritičen do Monačana je bil tudi osmoljenec dirke Verstappen. "V drugem ovinku sem ostal na zunanji strani, a je Charles zapeljal vame. Verjetno je želel nadoknaditi slab start, a dirka je dolga, tako da ni bilo potrebe za tako tvegan manever. Oba sva veliko izgubila. On je nadaljeval s polomljenim nosom. Jaz sem se vrnil na stezo, a je bil dirkalnik preveč poškodovan, zato sem moral odstopiti. Kar se mene tiče, ne bi mogel ničesar narediti drugače," je prepričan dirkač Red Bulla.

Valtteri Bottas VN Japonske Šport Bottas na startu mimo Ferrarijev, Leclerc trčil v Verstappna

Leclerc njegovim besedam ni oporekal in športno priznal krivdo. "Slabo sem startal. Nato sem za trenutek izgubil koncentracijo. Videl sem Sebastiana, kako se mi odmika, in prepozno reagiral. Naredil sem napako in uničil Maxovo dirko. Moral bi predvideti, kaj se bo zgodilo, a nisem. Jaz sem kriv," je dejal novinec v rdeči garaži.

Leclerc je dirko končal na šestem mestu, a je zaradi časovnega pribitka nazadoval na sedmo.

Komentarjev 2
  • sam50 09:09 15.oktober 2019.

    Še dobro,da ima dovolj moči v desni roki,da je lahko za nekaj stopinj obrnil volan v levo,a ne-res katastrofa....