Šport > Košarka
3349 ogledov

Nesterović: Dončić bo moral hitro odrasti

Luka Dončić Slovenija
Generalni sekretar KZS ostal brez pogovora z mladim slovenskim zvezdnikom.

Žalostno je, da bo Slovenija torej manj kot leto dni od zgodovinskega dosežka nastopila le s sedmimi igralci iz eurobasketa 2017, oziroma da mora selektor Rado Trifunović skoraj prositi igralce, da pridejo zastopati barve Slovenije. V primerjavi z zadnjima dvema tekmama pred dvema meseca bodo manjkali Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Aleksej Nikolič in Žan Mark Šiško.

Kot je na novinarski konferenci povedal Trifunovič, so vsi uporabili isti razlog, češ da jih klubi odsvetujejo igranje v reprezentanci. To sicer po pravilih ni dovoljeno, saj klubi ne smejo nobenemu igralcu prepovedati ali onemogočiti nastop za državno reprezentanco, a glede na to, da so razmere v evropski košarki tako neurejene, klubi in nacionalne zveze to sprida izkoriščajo.

Najboljši primer sta ravno Španija in Turčija, ki igrata v isti kvalifikacijski skupini kot Slovenija. Španija oziroma španski klubi se "požvižgajo" na zahteve Fiba in svojim reprezentantom, čeprav si je selekcija praktično že zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu, dovoljujejo nastope, celo bolj samovoljno pa deluje Turčija, ki je s pripravami na naslednji dve tekmi začela že 15. avgusta in bo na tekmi s Slovenijo zaigrali celo z igralci iz lige NBA.

Jurij Macura Evropski prvaki Šport V drugi del kvalifikacij z novimi imeni

Slovenska košarkarska zveza se je sicer pritožila Mednarodni košarkarski zvezi, a ni dobila odgovora niti na eno od treh pisem. Pritožila se je celo agenciji, ki skrbi za Luko Dončića, saj tako kot za evropske tudi za klube iz lige NBA veljajo ista pravila, torej, da ne smejo preprečiti igralcem udeležbo v reprezentanci, a tudi od nje ni dobila nobenega odgovora.

"Noben klub na svetu ne sme prepovedati reprezentance, tudi Dallas ne. Z Luko sem poskusil jaz. Komunicirala sva prek SMS-ov, ker je na klice neodziven. Tudi Rašo je bil z njim v stiku. Na koncu je dejal, da ne more priti oziroma da ne bo prišel. Rašo je rekel, da je treba pridobiti njegovo izjavo in izjavo agencije, zakaj ga ne bo, saj klub ne more prepovedati njegovega prihoda. Z izjavo smo želeli izvedeti, za kaj gre. Nismo jo še dobili. Točnega razloga, zakaj je odpovedal, ne poznamo," je novinarjem na novinarski konferenci povedal dejal Trifunović.

"Situacija je precej težka, saj smo se z Lukom pogovarjali le prek SMS-ov, saj se na klice ne odzove. Mislim, da bo moral čez noč malce odrasti, saj ni več otrok in ne morejo vsega zanj delati drugi, od menedžerjev, mame, kluba … Saj je profesionalec. To bo hitro spoznal tudi v NBA. Moral se bo dokazati. Če igraš v NBA, moraš sam sprejemati odločitve. V NBA bo to prva stvar, ki mu jo bodo rekli – na čelu ti ne piše, da si star 19 let. Pojdi ven in se dokaži. Morda zveni grobo, a tako je v profesionalizmu," pa je nejevoljo zaradi načina komunikacije pokazal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki je 11 let igral v ligi NBA, bil pa je tudi kapetan slovenske reprezentance. Poudaril je, da mu delodajalci v ligi NBA niso omejevali igranja za izbrano vrsto.

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 07:49 29.avgust 2018.

    Lepo povedano Nesterović. Bolj mu je pomembna slava kot pa pripadnost nekemu narodu. Sram ga je lahko, DončiĆ, odjebi ...............

  • silvester 05:57 29.avgust 2018.

    Sere kurcu mali...slava ga bo pokopala,,,tak bo k udrih beno...meni ce odpove enkrat je to to ga ne klicem vec.Tam naj ostane v objemu mame

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:16 28.avgust 2018.

    Malemu je slava stopila v glavo,dolgoročno bo lahko podobno,kot pri Rodmanu,samo razmišljam no??

Sorodne novice