Šport > Košarka
1805 ogledov

"Ko sem izvedel, deset dni nisem nehal jokati"

dino rađa Print Screen
Košarkarski hram slavnih je bogatejši za več zvenečih imen.

Američana Jasona Kidda in Kanadčana Steva Nasha, dva od najboljših košarkarjev severnoameriške lige NBA, so sprejeli v hram slavnih v Springfieldu, kjer so izumili ta šport. Hiša slavnih je ob tem medse sprejela tudi legendo jugoslovanske košarke, Hrvata Dina Rađo.

Kidd, ki je dvakrat v karieri (1994 in 2013) zaigral na tekmi zvezd, je drugi najboljši podajalec v zgodovini prvenstva NBA ter tretji najboljši pri prestreganju žog. Z Dallasom je leta 2011 osvojil šampionski prstan, ima pa tudi dve zlati kolajni z reprezentanco ZDA z olimpijskih iger leta 2000 in 2008.

Nash je dvakrat (2005, 2006) prejel nagradno za najkoristnejšega igralca (MVP) lige NBA. Tretji najboljši podajalec lige v zgodovini, ni nikoli osvojil naslova s Phoenixom, z ekipo, kjer je preživel večji del kariere (1996-98, 2004-12), a je bil kar osemkrat izbran za tekmo zvezd.

Kobe Bryant (levo) in Steve Nash NBA finale četrta tekma Suns Lakers | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poleg Kidda, ki je treniral Brooklyn (2013-14) in Milwaukee (2014-18), ter Nasha, ki je bil občasno v kadru Golden Stata, sta bila v hišo slavnih sprejeta še Grant Hill in Ray Allen.

Hill je v NBA igral med letoma 1994 in 2013, največ za Detroit, medtem ko je Allen, ki je osvojil šampionska prstana z Bostonom (2008) in Miamijem (2013), najboljši strelec za tri točke v zgodovini lige NBA.

Grant Hill je priznanje prejel iz rok nekdanjega košarkarja Boba Lanierja. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Nimam besed, s katerim bi opisal občutke"

V hišo slavnih so sprejeli tudi legendo Jugoplastike, Dina Rađo, ki je v NBA igral med letoma 1993 in 1997 v dresu Bostona, dvakrat je bil srebrn na olimpijskih igrah. Leta 1988 z Jugoslavijo, leta 2002 pa s Hrvaško. Upokojeni hrvaški košarkar je razkril, da je novico o vstopu v hišo slavnih doživel zelo čustveno.

"Ko sem izvedel, da bom sprejet v hišo slavnih, deset dni nisem prenehal jokati. Najtežje je bilo, ker nisem smel nikomur povedati, zakaj imam vsak dan solze oči. Kako se počutim? Nimam besed, s katerim bi lahko vsaj približno opisal svoje občutke. To ni samo moj osebni uspeh. Imel sem veliko srečo, da sem se rodil v generaciji fantastičnih igralcev in trenerjev. mel sem priložnost igrati za izjemne ekipe. Mladinska repezentanca, Jugoplastika, reprezentance bivše Jugoslavije in Hrvaške. V čast mi je bilo, da sem si delil slačilnico s temi fanti. Samo en košarkar je bil tudi član vseh omenjenih ekip. Ime mu je Toni Kukoč, ki ga smatram za svojo košarkarsko sorodno dušo. Poznava se tako dobro, da bi lahko igrala z zaprtimi očmi. Prav tako si štejem v čast, da sem igral z velikanom, kot je Dražen Petrović. Od njega sem se veliko naučil, ne samo o košarki, temveč tudi o življenju. Imel sem prekrasne soigralce, s katerimi smo desetletje krojili evropski in svetovni vrh. Brez njih ne bi bil tako dober igralec. Hvala Celticsom, Panathinaikosu, Olympiakosu, Rimu, Zadru, zdravnikom, fizioterapevtom, čistilkam in vsem, ki so bili del ekip, za katere sem igral," je povedal hrvaški košarkar, ki je v ligi NBA igral od leta 1993 do 1997.

Nato se je s solznimi očmi zahvalil še svoji družini. "Nikoli me ni bilo doma, ko pa sem bil, ni bilo lahko živeti z menoj. Osredotočen sem bil na košarko in nisem imel veliko časa za vse ostalo. Veste, kako rad vas imam," je med drugim povedal hrvaški košarkarski zvezdnik.

Ob vstopu Steva Nasha in Granta Hilla v košarkarski hram slavnih je mentorjema in prijateljema čestital tudi najboljši slovenski košarkar Goran Dragić. "Najboljša soigralca, mentorja in človeka, s katerima sem imel priložnost igrati," je zapisal zvezdnik Miami Heat. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice