Šport
245 ogledov

Eden največjih vseh časov napovedal slovo

Nadal Epa
Rafael Nadal gre po Davisovemu pokalu v pokoj.

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal bo po nastopu za Španijo v Davisovem pokalu končal kariero, je napovedal na družbenih omrežjih. Eden največjih predstavnikov svojega športa je v karieri osvojil 22 grand slamov, v zadnjem času pa zaradi številnih poškodb ni veliko igral.

Nadal je letos v Parizu, kjer je bil dolga leta tako rekoč nepremagljiv na pesku, nosil olimpijsko baklo na slovesni otvoritvi. Na turnirju pa je izpadel v drugem krogu proti svojemu velikemu rivalu Srbu Novaku Đokoviću.

Rafael Nadal in Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Leto dni mlajši Beograjčan je rekorder po številu osvojenih grand slamov, ima jih 24, sledi pa mu Nadal z 22. Kar 14-krat je bil najboljši na OP Francije na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu, štirikrat je osvojil OP ZDA, po dvakrat pa je bil najboljši na OP Avstralije in v Wimbledonu.

V finalu grand slamov je igral 30-krat, kar je tretji dosežek v zgodovini za Đokovićem (37) in drugim velikim rivalom Švicarjem Rogerjem Federerjem (31), ki je osvojil 20 turnirjev velike četverice. Svojo prvo lovoriko za grand slam je osvojil že kot najstnik leta 2005 v Parizu, zadnjo pa leta 2022, prav tako na svetem pesku Roland Garrosa.

Rafael Nadal | Avtor: Profimedia Profimedia

Je tudi olimpijski prvak tako med posamezniki (Peking 2008) kot v dvojicah (Rio de Janeiro 2016), osvojil je sedem od devetih turnirjev serije masters (ATP 1000) oziroma skupno 36 turnirskih zmag, le v Miamiju in Parizu je ostal praznih rok kljub petim finalnim nastopom. Edina lovorika, ki mu ob teh še manjka v karieri, je zmaga na zaključnem turnirju najboljše osmerice. Dvakrat je izgubil v finalu zaključnega turnirja, po enkrat proti Đokoviću in Federerju.

V karieri je odigral 1307 dvobojev in jih 1080 dobil. Prvi dvoboj je odigral leta 2001, v tem času pa je zaslužil nekaj več kot 120 milijonov evrov in bil skupno 209 tednov na vrhu računalniške lestvice ATP v različnih obdobjih med letoma 2008 in 2020, kar je šesti dosežek v zgodovini. Odigral je 131 finalnih obračunov in se podpisal pod 92 lovorik.

Rafael Nadal | Avtor: Epa Epa

Letos je Nadal odigral 25 dvobojev, od tega 19 v posamični konkurenci. Na začetku leta se je po četrtfinalu Brisbana zaradi poškodbe vrnil na zanj najljubši podlagi na pesku, a na Rolandu Garrosu izpadel v prvem krogu proti Nemcu Alexandru Zverevu. V Bastadu je nato odigral svoj zadnji finale in izgubil proti Portugalcu Nunu Borgesu. Na OI je ob omenjenem izpadu proti Đokoviću igral tudi med dvojicami skupaj s svojim španskim naslednikom Carlosom Alcarazom in izpadel v četrtfinalu.

"Upokojil se bom od profesionalnega tenisa," je s prvimi besedami svojim sledilcem sporočil Nadal. Gre za pričakovano odločitev, saj je sam letos večkrat poudaril, da bi lahko bila to njegova zadnja sezona. "Realnost je, da so za mano zahtevne sezone, posebej zadnji dve. Nisem bil sposoben igrati brez omejitev. Seveda je to zahtevna odločitev, zanjo sem potreboval ogromno časa. Vendar ima v življenju vse začetek in konec, zato menim, da je zdaj pravi čas za sklenitev kariere," je še dodal 38-letni Majorčan.

Nadal | Avtor: Epa Epa

"Kariera je bila dolga in precej uspešnejša, kot sem si lahko kdajkoli predstavljal. Obenem pa sem zelo navdušen, da bo moje zadnje tekmovanje zaključni turnir Davisovega pokala, kjer bom zastopal svojo državo," je še o zadnjem dejanju kariere v Malagi med 19. in 24. novembrom spregovoril Nadal in dopolnil: "To je sklenitev kroga, saj sem prvo veliko veselje kot poklicni tenisač doživel prav v finalu tega pokala leta 2004 v Sevilli." Prestižni "solatni krožnik" za zmago v največjem reprezentančnem tekmovanju v tenisu je sicer dvignil štirikrat, poleg 2004 še v letih 2009, 2011 in nazadnje 2019.

"Rad bi se zahvalil vsem v svetu tenisa, predvsem pa svojim tekmecem. Z njimi sem preživel nešteto ur na igrišču in spisal številne spomine, ki bodo z mano celo življenje," je za konec dejal Španec. V čustveni izjavi se je zahvalil predvsem svoji ekipi, strokovnemu štabu na čelu z dolgoletnim trenerjem in stricem Tonijem Nadalom ter posebej družini, ki ga je spremljala skozi dolgo in uspešno kariere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice