Šport
12 ogledov

Avstrijci prvaki, Slovenci 6.

Planica poleti SP 2010 petek Robert Kranjec
1/11
Žurnal24 main
Avstrjici se z veliko prednostjo pred zasledovalci (Norvežani in Finci) postali ekipni svetovni prvaki v poletih v Planici. Slovenci so osvojili šesto mesto. Razpoložen je bil le Robert Kranjec.
Danes sem skakal res sproščeno. Na koncu tekme je bilo manj vetra. Šesto mesto je čisto v redu, saj roko na srce možnosti za kolajno nismo imeli. Je pa tudi vseeno ali smo šesti, peti ali četrti.
Robert Kranjec

Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici se je v nedeljo sklenilo z ekipno tekmo. Avstrijci so osvojili naslov svetovnih ekipnih prvakov v poletih. Slovenija je na koncu osvojila šesto mesto. Norveška je osvojila srebrno kolajno, Finci pa so se veselili brona.

Prvi trije slovenski orli so v prvi seriji prikazali povprečne skoke (Robert Hrgota 177,5 m, Jernej Damjan 177 m, Jurij Tepeš 181,5 m) in Slovenija je bila ves čas na osmem mestu. Robert Kranjec je nato v zadnji skupini poletel 219,5 m daleč in pridobil kar tri mesta. V finalni seriji, v kateri je čez 200 m znova poletel le Kranjec, pa so nato Slovenci zasedli šesto mesto.

Iskra končal kariero
Med obema serijama je zadnji skok opravil Branko Iskra iz Bohinja (osebni rekord 208 m). V zadnjih letih je vedno kot prvi preizkusil letalnico, sedaj pa se bo povsem osredotočil na delo skakalnega trenerja, ki ga opravlja že nekaj časa.

Norveška je osvojila srebrno kolajno, Finci pa so se veselili brona. Tak vrstni red je bil že po prvi seriji, ko je bila Slovenija še na petem mestu. Kranjcu je v prvem poletu, ki je bil za skokom Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (226,5 m) drugi najdaljši uvodne serije, uspelo nadoknaditi precejšen zaostanek za Češko. 'Kratek' je bil Antonin Hajek (191,5 m), češki rekorder pa je v drugi seriji poletel 205,5 m. Meter daljši polet Kranjca ni zadoščal, da bi se Slovenija uvrstila na želeno peto mesto. Poleg prvih treh ekip je bila za Slovenijo nedosegljiva Poljska na četrtem mestu, Češka pa je na petem mestu slovensko četverico ugnala za 21,1 točke. Povsem razglašen je bil nemški kvartet; Nemci so v drugi seriji prehiteli le Italijane. Reprezentanci Rusije (9.) in ZDA (10.) se nista uvrstili v finale.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Prvi skok je bil res pravi. Škoda le, da čisto spodaj nisem imel veliko pomoči vetra. Danes sem skakal res sproščeno. Na koncu tekme je bilo manj vetra. Šesto mesto je čisto v redu, saj roko na srce možnosti za kolajno nismo imeli. Je pa tudi vseeno ali smo šesti, peti ali četrti," je po koncu tekme dejal naš najboljši mož Robert Kranjec, medtem ko je njegov moštveni kolega Jenej Damjan povedal naslednje: "V prvem skoku nisem dobro opravil skoka, drugi je bil že boljši, a so bile tarat razmere tako slabe, da ni šlo daleč. Zadovoljen sem, da sem v Planici pokazal nekaj dobrih skokov, saj je to motivacija za nadaljne delo."

Kranjec je zadnji dve leti trdo delal in potrebuje počitek. Zato bo odšel za 14 dni na dopust. Ne bomo pa naredili dolgega premora in bomo že aprila začeli s kondicijsko vadbo. Pokazalo se je namreč, da je po daljšem premoru potrebno preveč časa, da se ponovno vzpostavi prejšnja telesna pripravljenost.
Matjaž Zupan

Wolfgang Loitzl, Thomas Morgenstern, Martin Koch in Gregor Schlierenzauer, slednji je prav v zadnjem poletu SP dosegel daljavo dneva (231 m), so ubranili naslov svetovnih prvakov v poletih in olimpijskemu zlatu dodali drugo moštveno lovoriko sezone. Morgenstern je po koncu tekme kar sijal od sreče: "Danes smo vsi skakali odlično, vseh osem poletov je bilo izjemnih. Tudi sam sem zadovoljen s svojo predstavo, še zlasti s prvim skokom, saj v drugem nisem imel dobrih razmer. Bilo je kar nekaj vetra v hrbet. Kar nekoliko mi je žal, da je sezone konec, saj prihajam v odlično formo. Sem pa izjemno vesel tega naslova svetovnih prvakov."

Tudi svetovni rekorder Björn Einar Romören je bil zelo prešerne volje: "Dobro smo skakali, vendar so Avstrijci trenutno premočni za nas. Vseeno smo zelo zadovoljni z drugim mestom. Presrečen sem tudi, da sem še vedno svetovni rekorder. V četrtek sem dobro poletel in verjel sem, da lahko nadaljujem tudi v naslednjih dneh, vendar nisem imel pravega občutka v zraku. Nihče ni premagal moje znamke, čeprav me je kar nekaj fantov prestrašilo. Upam, da bom naslednji svetovni rekord spet postavil jaz.

V soboto se je s posamičnim naslovom svetovnega prvaka okitil Švicar Simon Ammann. Naš najboljši je bil na petem mestu Robert Kranjec.

Planica, ekipna tekma v poletih, SP:


1. Avstrija 1.641,4 točk
2. Norveška 1.542,3
3. Finska 1.474,3
4. Poljska 1.452,5
5. Češka 1.399,2
6. Slovenija 1.378,3
7. Nemčija 1.332,9
8. Italija 1.219,6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.