Slovenija
3 ogledov

ZPS: Apple krši slovensko zakonodajo

jabolček Reuters
Apple krši slovensko zakonodajo, ker potrošnikom ne ponuja pravilnih informacij, ugotavlja več organizacij v EU.

Besedilo na spletni strani podjetja Apple, namenjeno slovenskim kupcem, krši pravila slovenske zakonodaje, ker potrošnikom ne ponuja pravilnih informacij, je ugotovila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in Apple na kršitve tudi opozorila. V primeru, da se podjetje ne bo odzvalo, "bomo pristojnim institucijam predlagali inšpekcijski nadzor. Kot potrošniška organizacija lahko ZPS na sodišču zahteva tudi opustitev ravnanja, ki škodi potrošnikom," so zapisali na ZPS.

Kršitev zakonodaje glede garancij

Gre za kršitev nacionalne zakonodaje glede garancije oziroma stvarne napake, ki ni bila opažena le v Sloveniji. Enajst potrošniških organizacij je Apple pozvalo k takojšnjemu prenehanju uporabe zavajajoče poslovne prakse pri oglaševanju podaljšanja garancije za svoje izdelke. V EU so namreč potrošniki upravičeni, da svoje pravice z naslova stvarne napake uveljavljajo v roku dveh let, v Sloveniji pa zoper proizvajalca ali trgovca uveljavljajo tudi pravice iz obvezne garancije. Apple zavajajoče navaja, da potrošniki svoje pravice lahko uveljavljajo le v enem letu, hkrati pa ponuja enoletno dodatno garancijo v okviru varnostnega načrta AppleCare in s tem z zakonodajo zagotovljene pravice potrošnikov ponuja kot dodatno storitev oziroma kot komercialno ponudbo.

Izplačila dividend zahvaljujoč 97 milijardam dolarjev

Medtem Apple beleži izjemno visoka razpoložljiva denarna sredstva v višini 97,6 milijarde dolarjev (več kot 74 milijard evrov), zato bo del namenil za izplačilo prve dividende delničarjem po letu 1995 ter za odkup lastnih delnic v vrednosti desetih milijard dolarjev. Do omenjene količine gotovine je podjetje prišlo z uspešno prodajo pametnih mobilnikov iPhone, tabličnih računalnikov iPad in drugih po vsem svetu priljubljenih proizvodov. V minulem poslovnem četrtletju je Apple zabeležil rekordnih 13,06 milijarde dolarjev dobička ob prav tako rekordnih 46,33 milijarde dolarjih prihodkov.

Izplačevanje dividende Applovim delničarjem naj bi se začelo v zadnjem četrtletju poslovnega leta 2012 oziroma od 1. julija.

Komentarjev 2
  • Anže Zadravec 22:19 20.marec 2012.

    Več o podjetju Apple na:www.islo.si

  • Filipka 10:42 20.marec 2012.

    To je pa to ko se tako velikodušno odpiramo tujcem ki posledično uničujejo naše slovensko gospodarstvo. Razumem da je to višja tehnologija, samo vseeno bi se morala naša država bolje zavzemati za slovenske potrošnike in gospodarstvo. Tudi v drugih panogah ...prikaži več ni nič boljše, vse preveč popuščamo tujemu kapitalu in vse več je tujih izdelkov na policah trgovin. Dober primer so police drogerij DM, kjer slovenskih izdelkov sploh ne moreš več dobiti, zato pa so police polne tujih blagovnih znamk, predvsem DM-ove lastne balgovne znamke, ki tako uničujejo domaša slovenska podjetja na področju kozmetike. In zaščite ni nobene.