Slovenija
82 ogledov

Zelo verjetno bomo 24. novembra odgovarjali na to vprašanje

Nuklearna elektrarna Krško Jedrska elektrarna Krško NEK JEK Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo obravnaval predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2). Po predlogu bi bil referendum 24. novembra.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Odbor je predlog odloka, ki ga bo potrjeval DZ, pripravil na podlagi majskega sklepa DZ o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki so ga vložili poslanci Svobode, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Proti so bili v Levici, svoj podpis pod predlog sta umaknila poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Koalicija je referendum sprva napovedovala za obdobje 2027-2028, ko naj bi bila sprejeta investicijska odločitev glede Jeka 2. A je opozicijska SDS v začetku leta vložila predlog za razpis referenduma. Po dogovoru parlamentarnih strank so ga umaknili in stranke, z izjemo Levice, so ga nato vložile skupaj.

Pobudniki referenduma za čimprejšnjo odločitev

Pobudniki referenduma so maja ob sprejemanju sklepa o razpisu referenduma in resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji poudarjali, da je treba odločitev glede Jeka 2 sprejeti čim prej, da gre za strateško vprašanje, saj mora država ob opustitvi fosilnih goriv zagotoviti nove zanesljive zmogljivosti za proizvodnjo elektrike iz nizkoogljičnih virov, da ne bi bila preveč uvozno odvisna in bi lahko zagotavljala stabilnost oskrbe in cen.

Nasprotniki referenduma že v letošnjem letu, med njimi poslanci Levice ter vrsta nevladnih organizacij in posameznikov, opozarjajo, da še ni na voljo dovolj podatkov, da bi lahko ljudje informirano odločali o tako velikem projektu, ki lahko pomeni veliko finančno tveganje za državo in ne rešuje vprašanja samozadostnosti. Vladi očitajo, da predstavlja samo scenarij oskrbe z elektriko z jedrsko energijo, ne pa tudi možnosti, da bi imeli v državi le proizvodnjo iz obnovljivih virov energije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec42 08:43 02.oktober 2024.

    Zakaj referendum ljudje o tehničnem in zelo dragem objektom niso kvalificirani dajati mnenja o upravičenosti,naj o tem odločijo strokovnjaki in z podpisom prevzamejo odgovornot!!Da ne bomo imeli zopet teš 6 z velkimi lopovščinami in neodgovornostjo glavnih vpletenih!!!