Slovenija
3262 ogledov

Že večkrat sem bil na njegovem koncertu, ampak soglasja mu ne moremo dati

Magnifico mediaspeed
Rdeča luč za Magnifica, Janković pa v boj za izvedbo koncerta kljub mnenju strokovnjakov.

Na Zavodu RS za varstvo narave (ZRSVN) so sprejeli odločitev glede koncerta Magnifica z naslovom Pridi nocoj v Tivoli - soglasja niso izdali. Magnifico je napovedal, da se bo na odločbo pritožil.

Direktor ZRSVN Teo Hrvoje Oršanič je zatrdil, da zavod deluje strokovno in neodvisno. "Slišali smo očitek, da smo do Magnifica arbitrarni. To zavračamo," je zatrdil. Magnificu je čestital za 30 let delovanja in pojasnil, da se je tudi sam že večkrat udeležil njegovih koncertov. "Želim mu uspešen koncert, a predlagam, naj razmisli, če ima nadaljevanje tega smisel. Mislim, da je zdaj on na potezi in lahko dogodek usmeri na drugo lokacijo." 

Pri odločbi so zgolj upoštevali odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je dodal - ta je bil v trenutni obliki sprejet leta 2015. Nalaga jim, da se morajo v parku ohranjati in izboljševati razmere, dogodke pa naj se usmerja na območja krajinskega parka, kjer je za to že vzpostavljena infrastruktura, na način, ki je najmanj moteč in skladen z načeli parka.

Kot je pojasnil Oršanič, na leto prejmejo povprečno 70 vlog, do zdaj so zavrnili vsega tri. 

"Za namene tovrstnih dogodkov smo dolgo nazaj naravi vzeli prostor, kjer so sedaj Stožice, kjer je športna dvorana Tivoli, bežigrajski stadion ... Ravno zato, da imamo tam tovrstne dogodke," je poudaril direktor ZRSVN.

DM tek je precej manjši dogodek

Župan Zoran Janković je že pred časom dogodek primerjal z DM tekom za ženske, ki so ga na ZRSVN dovolili, a kot pravi Oršanič, Magnificov koncert močno odstopa glede časovne obremenitve in glede količine obiskovalcev, zato v nobenem parametru ni primerljiv z DM tekom. 

Ta poteka po utrjenih površinah, zelenica je odvzeta le v manjši meri, oprema je hitro postavljena in pospravljena, obiskovalcev pa je pol manj, je naštel ključne razlike. "Zelenica je bila po tem dogodku skoraj enaka, sanacijska dela niso bila potrebna," je povedal.

Naravovarstvena svetnica Karin Gabrovšek je pojasnila, da bi se dogodek, ki ga je želel izvesti Magnifico, začel v soboto ob 13. uri, glavni koncert bi zvečer trajal do polnoči, nato pa bi naslednji dan imeli za zaključek še piknik, ki bi trajal od 10. do 14. ure.

Ne gre zanemariti niti časa, ki bi bil potreben za pripravo in za pospravljanje prizorišča. Dela bi po besedah svetnice potekala od 11 do 13 dni, v tem času bi bilo prizorišče zaprto.

Vse dogajanje pa je umeščeno na zelenico, na katero bi prišlo predvidoma 20 tisoč ljudi. Kot so izračunali, ima prizorišče 10 tisoč kvadratnih metrov prizorišče, kar pomeni dva obiskovalca na kvadratni meter zelenice.

Nekoliko višje bi bile postavljene še stojnice za gostinsko ponudbo in spremljevalnosti.

DM tek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Obremenitve so torej dolge in intenzivne," je poudarila. 

Iskali so alternative, a jih ni

Karin Gabrovšek je opozorila, da bi bila v primeru dežja zelenica povsem uničena. A govorili so tudi o možnih rešitvah, kako jo zavarovati pred poškodbami. 

Možna rešitev bi bila po njenih besedah postavitev začasne tribune ali podesti, kjer bi obiskovalci lahko stali, a kot je dodala, občinski prostorski načrt postavitve takšnih objektov ne dovoljuje. Druga možnost bi bilo prekrivanje zelenice, a to po izkušnjah zaduši travno rušo. "Ustrezni omilitveni ukrepi torej sploh ne obstajajo," je sklenila.

Zaščititi pa želijo tudi evropsko gomoljčico ter hrošča puščavnika.

Janković se bori za izvedbo koncerta, spremenil bi odlok

Ljubljanski župan Zoran Janković sicer že ves čas podpira izvedbo koncerta v Tivoliju. V torek pa je na novinarski konferenci napovedal, da bodo mestni svetniki na julijski seji obravnavali predlog spremembe odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Predlagana sprememba pa bi izločila štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda za varstvo narave. To so prireditveni prostor na Rožniku, sankališče ob bazenu v Tivoliju, območje pri Jakopičevem drevoredu in nedavno urejeni prireditveni prostor pri gradu Tivoli.

A kot je povedal direktor ZRSVN, odlok ni samo v domeni župana in občinskega sveta, je tudi v pristojnosti strokovnih služb. Novega predloga pa na zavodu sploh še niso dobili v roke. "Zavod mora v postopku spremembe podati svoje strokovne predloge," so poudarili.

"Kar se tiče navijanja župana, ki ga spoštujemo na zavodu kot vse ostale funkcionarje, mi to razumemo. Zapomnili pa smo si zadnjo izjavo, da mora Tivoli živeti. Res je, mora: s floro in favno, kulturno in naravno dediščino. Zato je bil odlok leta 2015 tudi sprejet," je dejal Oršanič.

Razume tudi, da želi Janković prestolnici zagotoviti kulturni utrip, a "če želimo imeti pravno državo, je treba spoštovat predpise, ki jih sami sprejmemo".

Poudaril je tudi, da njihovo odločitev podpirajo tudi drugi strokovnjaki - krajinski arhitekti, biologi, urbanisti ...

Kaj preostane Magnificu?

Še pred izdajo odločbe so posamezniki Magnificu ponudili več drugih možnosti, če koncerta v Tivoliju ne bo. Joc Pečečnik je za N1 potrdil, da je Magnificu na voljo dal tudi bežigrajski stadion, ki je v Pečečnikovi lasti. Tam sicer že več let ni potekala nobena uradno prijavljena prireditev.

"Dobili smo ponudbe za izvedbo koncerta na bežigrajskem stadionu, na hipodromu v Stožicah in še na več drugih lokacijah, od različnih ljudi, ki si želijo, da bi bil koncert izpeljan," je za N1 povedal Magnificov menedžer Igor Arih. A njihova prva izbira ostaja Tivoli. Za koncert so že prodali več kot 13.000 vstopnic.

Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 24
  • tomaz6 20:02 21.junij 2024.

    "Župan Janković bi spremenil odlok." Balkanci, ...

  • sandi76 08:49 21.junij 2024.

    Se strinjam, ampak naj taka prepoved velja tudi za vse ostale prireditve (DM tek in podobno... )

  • jezero 07:50 21.junij 2024.

    Slovenija je izropana in razprodana država. Zakaj potem ne bi uničevali še nekaj tistih koščkov slovenske zemlje, ki je naključno ostala?