Slovenija
16 ogledov

Zaradi neogrevanja pozimi zaprto

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, muzej obišče veliko ljudi. Sicer pa se št Žurnal24 main
Tehniški muzej Slovenije. Od 4. decembra do 1. marca bo zaprt. Čakajo prenovo.

Tehniški muzej Slovenije (TMS) bo od 4. decembra do 3. marca zaradi neogrevanja zaprt, razen za vnaprej dogovorjene skupine.

Tako je pozimi že več let, pravi Irena Marušič, pomočnica direktorja TMS. Skupine imajo vodeni ogled, ki traja približno eno uro, če imajo po ogledu delavnico, pa je ta v ogrevanih prostorih. Za čuvaje in čistilce TMS so pogoji neprijazni – tudi zato je obisk po besedah Marušičeve omejen le na napovedane skupine.

˝Zavedamo se problematike in se z njo že dolgo spopadamo. Največja ovira je bila do zdaj denacionalizacija, ki je 18 let onemogočala vlaganja v infrastrukturo,˝ pravi Marušičeva.

Težava: nihanje vlage
Neogrevani prostori vplivajo tudi na razstavljene stvari v muzeju. “Vsekakor je pri predmetih največji problem nihanje temperature, še bolj pereč problem pa je nihanje vlage, kar deloma uravnavamo z razvlažilci,” pojasnjuje Marušičeva in dodaja, da poskušajo najobčutljivejše predmete zaščititi.

Prostore sicer ogrevajo na električno energijo, zato je strošek ogrevanja po njenih besedah težko oddvojiti. “Čakamo na celovito prenovo kompleksa in takrat bo na vrsti tudi ureditev klimatskih razmer,” še dodaja.

Poleg Bistre imajo prostore na treh lokacijah. Tudi Soteska je pozimi zaprta, drugi dve lokaciji sta odprti; na Bogenšperku imajo zbirke, a nepremičnine ne upravljajo, Polhograjsko graščino pa upravljajo.

“Tu so pogoji bistveno prijaznejši do obiskovalcev in tudi do predmetov, saj stalno ogrevamo,”
sklene Marušičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.