Slovenija
16310 ogledov

Zaradi grozljivih prizorov iz klavnice trgovci že umaknili proizvode

Meso Profimedias
Inšpekcijski nadzor je v teku.

Uprava za varno hrano je 16 decembra, na dan, ko je društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project), objavilo desetminutni posnetek ravnanja z živalmi, namenjenimi za zakol, proti klavnici Košaki TMI uvedlo inšpekcijski postopek. 

Kot so na upravi pojasnili za STA, inšpekcijski postopek veterinarjev območnega urada Maribor v mariborski klavnici Košaki TMI, še ni končan. Pri ogledu posnetka pa so uradni veterinarji območnega urada zaznali prepovedana ravnanja. 

Prašiči se v agoniji dušijo

Gre za na skrivaj pridobljene, ki kažejo, kako mesarji na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami. "Omama pred izkrvavitvijo do živali ni nič bolj prizanesljiva. Prašiče se z elektrošoki spodi v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo, manjši pujski pa so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame, uspešne ali pa tudi ne, se vse prašiče z nožem vbode v vrat," so zapisali v društvu  v društvu AETP. 

Spar je izdelke klavnice Košaki začasno umaknil iz prodaje. Meso iz Košakov prodajajo v Hoferju in Sparu. Spar je izdelke klavnice Košaki začasno umaknil iz prodaje, Hofer pa čaka na rezultate inšpekcijskega nadzora. V Tušu bodo začasno umaknili dobavo svežega mesa tega dobavitelja ter ga pozvali k izboljšanju prakse ravnanja z živalmi, kar bodo tudi redno preverjali.

Izkrvavitev doživijo pri zavesti

Na klavni liniji za govedo se bike, pa tudi krave, telice, teličke, "po vrsti, prav tako s pomočjo elektrošokov, nažene v kletko za omamljanje, kjer so imobilizirani in lahko vidijo ter vonjajo, kakšna smrt jih bo kmalu doletela". "Nato jim operater s strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat. Vendar, kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti." 

V društvu so ob tem poudarili, da so vse te klavniške prakse, razen brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov, na podlagi evropske uredbe zakonite. Ob dejstvu, da "zakonodaja posnete klavniške prakse podpira oziroma omogoča, obstaja utemeljen sum, da podobno obratujejo tudi druge klavnice po Sloveniji".

Prestrašene živali se umikajo zakolu

Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z visoko koncentracijo ogljikovega dioksida velja celo za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali. Posnetki klavnice Košaki pa kažejo, da je ta način omame daleč od predstav, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo. "Nasprotno, vse živali so vidno prestrašene in se upirajo pregonu v prostore, kjer poteka zakol," so navedli.

Čeprav je dovoljena metoda omamljanja živali strelo v čelo, ko naboj prodre v možganski korteks, je na posnetku videti prizor omamljanja v zatilje. Na tretjem posnetku je prašič, ki ni ustrezno omamljen. Na četrtem se je zaposlenemu med omamljanjem goveda zatakne strelna naprava v glavi živali, ki jo nasilno izruva, medtem, ko je žival v hudih mukah.  

V mariborski Tovarni mesnih izdelkov Košaki je okoli 100 zaposlenim. Tovarna je v lasti podlehniške mesarije Žerak. Lansko leto je zaključila z 10,7 milijona evrov prihodkov, kar je za dobrih pet odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je vknjižila 38.000 evrov dobička.

V Košakih obžalujejo, da niso "vedno v celoti uspešni"

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki poudarjajo, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. "Iz objavljenega posnetka je razvidno, da v naših prizadevanjih nismo vedno v celoti uspešni, kar seveda obžalujemo," pravijo v klavnici. Kot pravijo, z rednimi izobraževanji in preizkusi skrbijo, da sodelavci, ki ravnajo z živalmi, posedujejo ustrezna znanja in spretnosti za to. "V zadnjem letu smo tako iz tega področja izvedli 16 internih in tri zunanja izobraževanja sodelavcev. V primeru, ko ugotovimo neustrezno ravnanje sodelavcev, tudi ustrezno sankcioniramo." so pojasnili.

 

 

 

Komentarjev 32
  • jezero 06:57 23.december 2021.

    V vseh klavnicah koljejo enako. Tudi nadzora ni.

  • eminenca 16:49 22.december 2021.

    naslov spada v pomlad in sicer na 1. april ... zgleda da bo kmalu tudi mesnina prepovedana, tako kot kajenje ... pa dajte še na vsako alkoholno pijačo slike pijancev v kanalu , grabnu, kako bruhajo , kozlajo in v ...prikaži več vse njihovi bedi, kot recimo kadilce ... a zdej je pa še meso na vrsti ... lepo, kaj nam še ostane? a travo smemo konzumirat, al bo tudi to kmalu sporno ... res ne vem, zakaj taka gonja ... res me zanima, kdaj se boste spravili na narkomane, po mojem nikoli, ker država mastno služi

  • Anja Radaljac 10:47 22.december 2021.

    UMIK KOŠAKOVIH IZDELKOV IZ TRGOVSKIH VERIG Po tem, ko je društvo AETP objavilo posnetke iz klavniškega obrata Košaki, so se nekatere trgovinske (trgovske?) verige v Sloveniji odločile, da njihove "proizvode" umaknejo s svojih polic, poslanka SD, Meira Hot pa je ...prikaži več predlagala, da se v vse klavnice namesti videonadzor. Podobne pobude - ki jih je podpiralo kar 85% populacije - so vzniknile tudi leta 2017 v Franciji, potem, ko se je tamkaj razkrilo posnetke iz kar 1000 klavnic, ki so razkrivali "zlorab