Slovenija
1586 ogledov

Zakon, vreden eno milijardo, gre pred poslance

Sava hotel & resorts Sava Hotels & Resorts
V ospredju je shema skrajšanega delovnega časa in boni za turizem.

Odbor državnega zbora za delo ima danes na dnevnem redu obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v ospredju katerega sta shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Seja bi se lahko začela šele opolnoči, kar je razjezilo poslansko skupino Levica, saj da se na ta način omejuje opozicijo in civilno družbo.

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Za skrajšan delovni čas od 112 do 448 evrov

Predlog tretjega protikoronskega zakona je zamišljen kot izhodna strategija po epidemiji novega koronavirusa, vlada pa ga ocenjuje na milijardo evrov.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Kot nosilni ukrep je predlagana shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Na voljo bo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, subvencije pa bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov. Subvencioniranje čakanja na delo bo medtem podaljšano le za gostinstvo in turizem, a le do konca junija.

Turistični boni za reševanje turizma

V pomoč turizmu so predvideni tudi turistični boni, ki jih bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Do konca leta jih bo mogoče koristiti za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom.

Kdaj bo mogoče koristiti bone, sicer še ni znano. V predlogu zakona piše le: "Ukrep se začne izvajati po odobritvi sheme državne pomoči s strani Evropske komisije." Poleg tega mora vlada osem dni po uveljavitvi tega zakona sprejeti uredbo, s katero bo določila način unovčitve bona. 

Po besedah ministrstva za gospodarstvo načrtujejo, da bili unovčljivi že od 1. junija dalje, bo pa morala Slovenija od Evropske komisije dobiti tudi odobritev državne pomoči. Državni sekretar Simon Zajc je ocenil, da je bolj verjetno, da jih bomo lahko začeli uporabljati konec junija ali 1. julija. 

Je pa znano, da bo mogoče bone porabiti do 31. decembra 2020, bona pa ne bo mogoče zamenjati za denar. 

Portoroški hoteli Slovenija Kaj so nam povedali o turističnih bonih in kaj piše v zakonu

Predlog zakona zagotavlja še pomoč prevoznikom, žičničarjem, ukrepe za kmetijstvo, kritje stroška izpadlih storitev izvajalcem socialnovarstvenih storitev pomoči družini na domu in povračilo stroška oskrbnine uporabnikom institucionalnega varstva, ki so bili ob epidemiji premeščeni v domačo oskrbo. Staršem, ki bodo sami poskrbeli za otroke, do konca junija ne bo treba plačati vrtca.

Delno kritje izgub v zdravstvu

Prav tako se obeta delno kritje izgub v zdravstvu, s ciljem pospešiti investicije pa podaljšanje omejitev za nevladnike.

Zdravko Počivalšek Slovenija To na ministrstvu pravijo o bonih za dopust v Sloveniji

Odbor naj bi sejo začel po prekinjeni plenarni seji DZ in bi se tako lahko začel šele opolnoči. To je razjezilo poslance Levice. Prepričani so, "da je cilj preprečiti kakršnakoli dopolnila opozicije in od obravnave odtrgati civilno družbo, da bo razprave čim manj in da bo na koncu imela prav samo vlada".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 19:13 26.maj 2020.

    sheme državne pomoči s strani Evropske komisije - aqli je ta pomoč nepovratna? :):):) Če ni, koliko bomo davkoplačevalci odplačali za teh 200 eur? Seveda tudi tisti, ki teh bonov ne bomo koristili. Ali bomo odplačevali samo koriščene bone oz. ...prikaži več vavčerje? Ali tudi neizkoriščene? Zakaj tega podatka ni možno nikjer izslediti?

  • migi 15:35 26.maj 2020.

    sklicati sejo ob 24.00...moraš pa bit že malce čez les....kot da ne vemo, da glavnemu samodržcu falijo tista taprava kolesca.....