Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1000 kg dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka, na podlagi izvidov pa so danes začeli z obveščanjem strank oz. postopkom umika in odpoklica.
Drugi pozitivni vzorec je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kg tega pripravka. Tudi za ta pripravek so danes začeli z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika in odpoklica.
"Trenutno se izvaja umik in odpoklic. To pomeni, da mora nosilec dejavnosti, torej tisti, ki to daje na trg, poskrbeti, da vse sporne mesne pripravke, ki so še v obtoku, umakne," je dejal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.
"Salmonele v mesnih pripravkih absolutno ne sme biti. Vemo, da se jih termično obdeluje, preden jih zaužije potrošnik, tako da je tveganje verjetno obvladljivo, ampak ne glede na to, salmonele v mesu ne sme biti," je poudaril Posedi.
Uprava je v današnjem sporočilu potrdila, da nekaj več kot 15 ton mesa oz. mesnih obreznin, ki je v Slovenijo prispela 19. septembra lani, ne prihaja iz klavnice Elkopol (v petkovi objavi je navedla, da prihaja iz sporne klavnice). Da imajo to meso, so potrdili v Panviti, pri tem pa poudarili, da je glede na dokumentacijo neoporečno. Analiza uprave za varno hrano še ni končana.
Je pa uprava pri pregledu istega obrata ugotovila, da je iz Poljske, a prav tako ne iz sporne klavnice, že 13. avgusta lani prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin v skupni količini nekaj manj kot 15 ton. Od tega je v obratu še nekaj manj kot 3000 kg tega mesa, preostalo je že bilo uporabljeno v predelavi. Uprava je vzorce iz preostanka poslala na kemijske in mikrobiološke preiskave in promet s tem mesom zadržala do rezultata preiskav.
Kdor hoče okusit pravo orientalsko hrano,jo najde v Turčiji,pa to..
Poglejte si spletno stran podjetja Alebon. Ha ha ha ha,.....sestavine najvišje kakovosti: https://www.alebon.com/SI/.....sicer pa tega sranja nikoli ne jem, niti burekov in podobne nesnage.
MA dj 30 let nazaj smo vse pojedel.. Pa še kr živimo... Doma smo klali meso sušili....krvavice papcal... Pa nobenemu nc ni blo..... Nateg živi s telim norimi kravami pa vse ostalo...