Slovenija
1445 ogledov

Začetek del na drugem tiru ne glede na referendum

drugi tir mzi
Aneks k pogodbi o subvenciji bo ministrstvu omogočil, da lahko začne s pripravljalnimi deli ne glede na ponovljeno glasovanje o zakonu o drugem tiru. S študijami in raziskavami bodo lahko nadaljevali, na gradnjo cest do trase bo treba najverjetneje še počakati.

Pripravljalna dela za drugi tir se bodo lahko nadaljevala ne glede na to, da bodo volivke in volivci morali na referendumu ponovno odločati o zakonu o drugem tiru. Državni sekretar Jure Leben je v Bruslju namreč potrdil, da Evropska komisija soglaša z aneksom k pogodbi o subvenciji v povezavi s 44,3 milijona evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir.

Pravico do črpanja teh sredstev je imelo namreč projektno podjetje 2TDK, ki pa zaradi neuveljavitve zakona o drugem tiru še nima potrebne koncesije. Sredstva se bodo zdaj prenesla na Republiko Slovenijo oziroma ministrstvo za infrastrukturo, ki bo tudi odgovorno za izvajanje pripravljalnih del. Izvedbeno telo za pripravljalna dela postane direkcija za infrastrukturo (DRSI) in projektno podjetje 2TDK.

Jure Leben | Avtor: Anže Petkovšek Jure Leben Anže Petkovšek
Aneks, ki bo podpisan danes, po besedah Jureta Lebna, Sloveniji omogoča, da začne pripravljalna dela ne glede na to, da bo glasovanje o zakonu o drugem tiru ponovljeno. V skladu s predvideno časovnico bi se pripravljalna dela sicer morala začeti konec aprila, kar je po optimističnih ocenah še vedno izvedljivo.

Čeprav sta bila za gradnjo cest do trase novega tira že izbrana grabinca - Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva -, pa gradnja še ne bo mogoča takoj, saj je v pogodbi tudi odložni pogoj, da se dela lahko začnejo po začetku veljave zakona. Pred tem pa lahko izvajajo študije za izvedbo del in geološke raziskave.

Preostalih 109 milijonov nepovratnih evropskih sredstev za gradnjo sedmih predorov, ki jih je Evropska komisija v okviru t. i. blending razpisa v sklopu instrumenta Cef namenila drugemu tiru, pa za zdaj ostaja zamrznjenih do uradnih rezultatov ponovljenega referenduma.

Točen datum ponovitve glasovanja še ni znan, saj Državna volilna komisija sodbe vrhovnega sodišča o drugem tiru še ni prejela. Ko jo bo, bo po navodilih ustavnega sodišča v 48 urah sprejela odločitev o datumu. Direktor Dušan Vučko predvideva, da bo referendum razpisan v roku od 30 dni do 45 dni po prejeti sodbi.

Komentarjev 5
  • jakec1575 09:53 22.marec 2018.

    Najbolj smesno je to, da v laznem pravicnistvu zelijo narod peljati žejne cez vodo. Neki drugi zavirajo posten projekt, pri tem, da jim je ekonomsko, gradbeniska stroka dokazala neracionalno oceno stroskov na napacnih predpostavkah cene izkopov tunelov in se cesa. ...prikaži več Kriminalno sprenevedanje kvazi mesije. Zalostno do konca. Lovimo pa roke. Spravili so nas pred zid in ponudili zgolj njihov izhod. s prstom pa kazejo na neobstojece tatove tam zunaj.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 20:18 21.marec 2018.

    Spet z glavo čez zid.Tole bo pa drago za vlado.

  • albert64 15:39 21.marec 2018.

    Vili ki delaš poceni in koliko imaš sledilcev če vsak naredi en vikene udarniško bi bila zemeljska dela opravljena zavedaj se z gobcom delajo lenuhi in politiki

Sorodne novice