Slovenija
646 ogledov

Pred sodiščem bosta referendum zagovarjala Cerar in Leben

referendum drugi tir Saša Despot
Pred vrhovnim sodiščem bosta pričala tudi Miro Cerar in Jure Leben.

Še pred morebitnimi pogajanji, na kakšen način bo Madžarska sodelovala pri drugem tiru, bo o veljavnosti referenduma, na katerem so državljani sicer potrdili zakonsko podlago, odločalo vrhovno sodišče. Na glavni obravnavi ob 10. uri bosta tako svoje mnenje pred sodnikom Erikom Kerševanom, kot vabljena, predstavila tudi državni sekretar in vodja projekta Jure Leben in predsednik vlade Miro Cerar.

Na vrhovno sodišče se je dan po tistem, ko je Državna volilna komisija (DVK) objavila končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru, pritožil vodja gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič, ki je med drugim zatrjeval, da vlada za referendumsko kampanjo ne bi smela koristiti proračunskih sredstev.

Pri obravnavi Kovačičeve pritožbe so se vrhovni sodniki obrniti tudi na ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da so deli referendumske zakonodaje neustavni. Med drugim je ustavno sodišče deloma pritrdilo Kovačičevim trditvam, da vlada za referendumsko kampanjo ne bi smela koristiti proračunskih sredstev.

državni zbor Politika Slovenija Na volitve se podajajo še Davkoplačevalci

Kakšni so scenariji?

Na podlagi argumentov prič in ostalih informacij bo vrhovno sodišče na podlagi navodil ustavnega sodišča moralo presoditi, ali je vlada kot organizatorka referendumske kampanje volivce stvarno, celovito in transparentno informirala. Če bo ugotovilo nepravilnosti, bo moralo presoditi še, ali so oziroma bi lahko vplivale na izid glasovanja na referendumu. V skrajnem primeru vrhovno sodišče lahko določi, da je treba na referendum znova oziroma zakon razveljavi.

Končne odločitve sicer še ne gre pričakovati po današanjem naroku.

Čeprav usoda zakona o drugem tiru še ni jasna, ministrstvo za infrastrukturo z nekaterimi postopki in pogajanji vseeno nadaljuje. Med drugim so želeli javnosti projekt predstaviti tudi s pomočjo makete projekta, a se je na koncu izkazalo, da bo direkcija za infrastrukturo v javnem naročilu zaradi banalne napake morala za maketo plačali 73 tisoč evrov več.
Maketa drugega tira Maketa drugega tira Slovenija Maketa drugega tira: Zaradi banalne napake plačali 73 tisoč evrov preveč
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.