“Gostinski poklic zahteva znanje, strokovnost in komunikativnost, saj prodajamo storitev, ne le krožnika in jedi na njem,” je na predstavitvi letošnjega 57. Gostinsko-turističnega zbora (GTZ) Slovenije, ki bo od 12. do 14. oktobra v Kranjski Gori, poudaril Srečko Koklič, vodja projekta GTZ in svetovalec na Turistično-gostinski zbornici Slovenije.
Z GTZ želijo gostinskim poklicem povečati ugled in zanje spodbuditi mlade, kajti tovrstnega kadra v Sloveniji primanjkuje. Skoraj 65 odstotkov dijakov in študentov, ki šolanje končajo na gostinskih šolah, ne ostane v stroki.
Tekmovanja. V sklopu GTZ se bo zvrstilo več tekmovanj in razstav, na katerih bo sodelovalo 561 tekmovalcev, letošnje novosti pa bodo tekmovanja dijakov srednjih šol v pripravi jedi pred gosti in postrežbi kave ter Zlata kuhalnica, ki je namenjena osnovnošolcem in njihovim mentorjem.
Sodelovanje domačinov
Med GTZ bo potekala tudi tretja nacionalna borza, na kateri se bodo mladim in drugim iskalcem zaposlitve predstavili ponudniki delovnih mest v gostinstvu in turizmu. Osrednja prizorišča GTZ bodo hotela Kompas in Larix ter Športna dvorana Vitranc, podjetje Hit Alpinea pa bo poskrbelo za družabne prireditve. “V program spremljajočih prireditev se letos vključujejo tudi občani, pričakujemo pa več tisoč obiskovalcev,” je dejal Miran Čurin, direktor Hita Alpinee in predsednik
organizacijskega odbora GTZ.