V Društvu kmečkih žena Metlika (DKŽM) še ta mesec pričakujejo izdajo certifikata za belokranjsko pogačo. Izmed 16 ponudnikov oziroma proizvajalcev, ki so vključeni v projekt, so namreč zunanji presojevalci z Bureauja Veritas ta teden obiskali štiri naključno izbrane ter pregledali njihove prostore in dokumentacijo.
Pregledali so tudi dokumentacijo DKŽM, ki bo nosilec certifikata, v ponedeljek pa bodo izbrani proizvajalci pogače odnesli še na senzorično ocenjevanje, kjer bo tričlanska komisija preverila obliko in okus pogače.
Za belokranjsko pogačo, ki je po objavi v evropskem uradnem listu, na katero ni bilo pripomb, zdaj zaščitena tudi na ravni Evropske unije, je, kot pravi Andreja Drakulič Veselič, koordinatorica projekta, pomembno: “Da je okrogla, premera 30 centimetrov, narejena iz moke, vode, soli, kvasa in malo sladkorja, razrezana, premazana z jajcem, posuta s soljo in kumino ter pečena na pekaču, premazanim z maslom.” Certificirane pogače bo za zdaj mogoče kupiti pri proizvajalcih, pozneje pa nameravajo zanje vzpostaviti tudi prodajna mesta.
3
ogledov
Za belokranjsko pogačo še certifikat
Kulinarika. Certificirano pogačo bo peklo 16 proizvajalcev. Zaščitila jo je tudi Evropska unija.