Slovenija
14 ogledov

Vzpenjača še vedno z izgubo

V poslovnem načrtu za letos ni predviden vpliv na poslovanje zaradi gradnje gara Žurnal24 main
Poslovni načrt. Gradnja garažne hiše pod tržnico letos ni predvidena.

Ljubljana. Javno podjetje (JP) Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) bo imelo letošnje leto predvidoma slabih 153 tisoč evrov dobička, JP Žale pa slabih 50 tisoč. Vendar bosta obe podjetji na delu svojih dejavnosti poslovali negativno.

Izgubarska vzpenjača
Kot je razvidno iz poslovnega načrta, bo JP LPT poslovalo pozitivno tako pri dejavnosti urejanja ter čiščenja javnih tržnic kot pri urejanju in čiščenju javnih parkirnih površin. Čeprav je lani pri vzdrževanju občinskih cest oziroma upravljanju semaforjev in cestne signalizacije poslovala negativno s slabimi 103 tisoč evri izgube, pa že letos v JP LPT načrtujejo dobiček, vendar le 283 evrov.

Vzpenjača bo letos predvidoma prepeljala za dober odstotek manj potnikov kot lani, a kar za dobrih 16 odstotkov manj kot leta 2008.
Darja Pungerčar, JP LPT

Vzpenjača bo spet poslovala negativno, izgube bo za skoraj sto tisoč evrov. Cen prevozov sicer ne bodo povišali, odločili pa so se, da bodo zmanjšali obseg popustov. Še leta 2008 so prepeljali več kot 236 tisoč potnikov, letos pa jih bodo predvidoma samo dobrih 197 tisoč.

V poslovnem načrtu nič ne kaže, da bi v JP LPT računali na gradnjo garažne hiše pod tržnico, kar bi gotovo vplivalo na poslovanje. V tem primeru bi lahko oddali manj prodajnih stojnic, kar pa ni predvideno. Darja Pungerčar iz JP LPT pa je povedala, da tudi gradnja Mesarskega mostu, ki že poteka, ne bo bistveno vplivala na poslovanje. Zmanjšati so morali le število velikih kovinskih stojnic za prodajo sadja in zelenjave.

Z javnim izguba

V JP Žale pa načrtujejo, da bodo na področju javne službe, torej pri opravljanju pogrebne in pokopališke dejavnosti, kljub nedavnim podražitvam poslovali negativno. Načrtujejo za slabih 490 tisoč evrov izgube. Pokrili jo bodo z dobičkom iz tržne dejavnosti, torej z upepelitvami za druge občine, izdelavo fotografij, objavljanjem osmrtnic in vrtnarskimi storitvami. Dobička naj bi bilo za slabih 539 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.