Slovenija
0 ogledov

Vse kandidatke za izpolnile pogoje

meja bobo carina Žurnal24 main
Neodvisna evalvacijska skupina je odločila, da so vse kandidatke za vstop v schengenski prostor izpolnile vse pogoje.

Kandidatke so pripravljene. © BOBO

 
Neodvisna evalvacijska skupina je odločila, da so vse kandidatke za vstop v schengenski prostor izpolnile vse pogoje, tako glede fizičnega varovanja meje kot tudi za uporabo schengenskega informacijskega sistema, je po srečanju notranjih ministrov novih članic EU, ki so kandidatke, povedal notranji minister Dragutin Mate . "Zdaj so tako odprta vrata za dokončno odločitev," j e dejal Mate in pojasnil, da naj bi to po pričakovanjih sprejeli na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 6. in 7. decembra.

Ta odločitev po besedah ministra kljub oceni evalvacijske skupine ne more biti sprejeta na zasedanju sveta za pravosodje in notranje zadeve 8. in 9. novembra. "Na tem srečanju bomo lahko le ugotovili in potrdili, da so sklepi schengenske evalvacijske skupine nedvoumno potrdili, da vse države izpolnjujejo pogoje. Evropski parlament, ki bo zasedal od 12. do 15. novembra, želi namreč podati svoje mnenje o tem, zato so ministri dolžni počakati nanj," je pojasnil Mate. "Gre za tehnično vprašanje, za postopek znotraj EU," je dodal minister.

Dokončen datum širitve schengenskega prostora naj bi bil tako sprejet na decembrskem zasedanju sveta za pravosodje in notranje zadeve in takrat bo dokončno potrjen datum odprave notranjih meja. Schengenska širitev naj bi se sicer po napovedih portugalskega predsedstva EU zgodila 21. in 22. decembra. Predsedstvo takrat načrtuje slovesno obeležitev širitve schengenskega prostora na devet novink, tudi Slovenijo. Decembra naj bi bil tako v teh državah odpravljen nadzor na kopenskih in morskih notranjih mejah EU, marca prihodnje leto pa tudi na zračnih.

Pomembno je policijsko sodelovanje

Sicer pa so se ministri danes v Pragi pogovarjali tudi, kako krepiti in ohranjati sodelovanje. "Predvsem je pomembno, da imamo dobro policijsko sodelovanje med državami na notranjih mejah, ker se bomo lahko le tako učinkovito borili proti čezmejnemu organiziranemu kriminalu," je dejal Mate. Zato so po njegovih besedah tudi ustanovili enote za izravnalne ukrepe, ki se povsod uporabljajo in se bodo še bolj intenzivno uporabljali.

Ministri so se tudi strinjali, da so dosegli izjemne rezultate, saj so države poleg izpolnitve pogojev za vstop v schengenski prostor tudi povečale lastno varnost. V vseh devetih kandidatkah je bilo po besedah ministra Mateja skupno več kot šest milijonov vpogledov v schengenski informacijski sistem, od tega dva milijona v Sloveniji. Pri tem so v manj kot dveh mesecih izsledili več kot 5800 oseb, ukradenih vozil, dokumentov, registrskih tablic ali drugih stvari, ki so zabeleženi v schengenskem informacijskem sistemu. Z izmenjavo podatkov vseh držav, kar omogoča schengenski informacijski sistem, smo dosegli večjo varnost za naše državljane kot tudi za vse državljane EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.