Slovenija
20293 ogledov

Vročina še ni vse, prihaja še ta tegoba

Vreme: Tudi danes vroče, a tudi danes nevihte - Vročina EPA
Vročinski val ne jenja, prihaja pa še ena neprijetnost, ki bo mnogim otežila življenje.

Povsod po državi je jasno, pred nami je še en vroč dan. Že zjutraj ob osmih se je živo srebro v večini krajev povzpelo nad 20 stopinj Celzija, v Portorožu so ob osmih izmerili 24 stopinj, v Ljubljani 23, Novem mestu, Marboru 22.

Najvišje današnje temperature se bodo pri jasnem vremenu povzpele do 33, 34, 35 stopinj Celzija.
Vreme bo danes še nekoliko nestabilno, zato bodo popoldne nastajale posamezne nevihte.

V drugi polovici tedna meteorologi napovedujejo bolj stabilno in suho vreme. Temperature do 35 stopinj Celzija bodo od srede naprej beležili tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji, zato bo odtlej tudi tu veljala oranžna stopnja pripravljenosti.

Vročina bo po napovedi Arsa vztrajala do vključno petka, ko bomo našteli 14 zaporednih vročih dni. Naše kraje bo osvežitev dosegla predvidoma v soboto.

vročina Zdravje Napake, ki jih najpogosteje počnemo ob vročini

Pozor, pazljivo glede tega

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh opozarja, da lahko vročina najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. Med bolj ogroženimi zaradi vročine so tudi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest.

NIJZ zato svetuje, da v času največje moči sonca med 10. in 17. uro poiščimo senco, se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Na omenjenem inštitutu izpostavljajo še, da se v vročini hrana hitreje pokvari in posvarijo, da naj lastniki živali posebno skrb v teh vročih dneh namenijo tudi njim.

Na nekaterih območjih imajo alergiki že povečane težave; največ težav povzročajo koprivovke, na nekaterih območjih tudi ambrozija. Glede na to, da vročina težave alergikov le še povečuje, jim strokovnjaki svetujejo posebno previdnost.

Kebnekaise Neverjetno Svet "Grozno, česa takšnega še nisem doživela"

Napoved od 10. do 15. avgusta

Pričakovana osvežitev bo naše kraje dosegla, kot že omenjeno, v soboto, ko nas bo prešla ena vremenska fronta, predvidoma v začetku prihodnjega tedna še druga.

V petek zvečer in v noči na soboto bodo padavine z nevihtami zajele vso Slovenijo in v soboto čez dan ponehale. Osvežilo se bo. V nedeljo bo predvidoma suho vreme, od ponedeljka do srede pa se bo verjetnost za padavine povečala.

Še nekoliko bolj sveže bo, najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Sonce Opozorila Svet Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • djdj 00:29 08.avgust 2018.

    "Že zjutraj ob osmih se je živo srebro v večini krajev". Saj res, da gre za star besedni termin: živo srebro se je povzpelo, ampak to mogoče na termometru v muzeju. Prevladujejo digitalni ali analogni termometri, ki namesto živegasrebra uporabljajo ...prikaži več obarvan alkohol. Počasi bi se lahko posodobili. Tudi MS je v Win uporabljal peščeno uro, a novinarji ne uporabljate; 'dogodek se je zgodil ob 687 presutih peščenih zrnih po našemu času. Samo predlog.

  • Sara_Mofflin 18:20 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 dolarjev mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnosti ... Torej semm začell ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • tomaz 13:23 07.avgust 2018.

    ne razumem adminov, da v več kot meseci vsakodnevnih objav tega prevaranta, pod različnimi nicki , ne morejo zablokirati objave te spletne strani.