Slovenija
18 ogledov

Vlačič nad Jankovićem

Župan zatrjuje, da je od štirih prostorov, kjer je kazen za nepravilno parkiranj Žurnal24 main
200-evrske globe. Za parkiranje na kolesarski stezi ali avtobusnem postajališču mora veljati kazen iz zakona – 80 evrov.

Ministrstvo za promet meni, da nova občinska globa v višini 200 evrov za nepravilno parkiranje za osebna vozila velja le za napačno parkiranje na površini za kolesarje, torej ob kolesarnicah in stojalih za kolesa, za parkiranje na avtobusni postaji – glavni postaji z vso njeno infrasturukturo –, v parkih in na zelenih površinah. Teh prekrškov zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP) ne omenja.

Globa za nepravilno parkiranje na kolesarskem pasu, stezi ali poti ter na avtobusnih postajališčih mestnega prometa pa je predpisana že v ZVCP, in sicer v višini 80 evrov. Kar zakon že predpisuje, pa občina ne more še enkrat predpisati, je pojasnila Eldina Knez z ministrstva.

Redarji. Ministrstvo za promet je občino opozorilo tudi, da redar nima pristojnosti za neposredni nadzor prometa, ampak ima to pristojnost samo policist. Redarji pa sicer lahko urejajo in nadzorujejo promet tudi s samodejnimi merilnimi napravami.

Neusklajene bankine
Prometno ministrstvo je namreč po poslanskem vprašanju Milenka Ziherla (SDS) pripravilo stališče o decembrskih spremembah odloka o cestnoprometni ureditvi Mestne občine Ljubljana (MOL). S spremembami je MOL globe za nepravilno parkiranje dvignila na kar 200 evrov.

V prej naštetih primerih po mnenju ministrstva odlok dopolnjuje zakon, prekrivata pa se v definiciji bankine. Zato je ministrstvo MOL naložilo 30-dnevni rok za uskladitev definicije. Tudi za parkiranje na bankini je namreč MOL predvidela globo v višini 200 evrov. A v zakonu je bankina opredeljena kot sestavni del cestišča, ki je del javne ceste, kazen za nepravilno parkiranje na njej pa je po ZVCP 40 evrov.

“Odlok velja do preklica. Redar ga mora upoštevati,”
je v sredo na novinarska vprašanje o nadaljnji veljavnosti glob odgovoril župan MOL Zoran Janković. Dodal je, da bodo predmet nove diskusije samo bankine in jasnost pristojnosti redarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.