Slovenija
7850 ogledov

Preverite, če se tudi vašemu otroku godi ta krivica

avtobus Hrastnik Facebook Ženska na avtobusu v Hrastniku.
Mlada bralka nas je opozorila na zanimivo prakso, ki je trenutno v veljavi.

"Junija sem uspešno opravila maturo in tako zaključila s srednješolskim izobraževanjem, posledično sem s koncem avgusta izgubila status dijaka. Ko sem konec avgusta želela podaljšati veljavnost subvencionirane vozovnice za javni potniški promet, do katere sem upravičena, sem naletela na prvo oviro. Gospodu na prodajnem okencu sem razložila, da bom z oktobrom postala študentka in mu predložila osebni dokument ter EMŠO, kot to zahteva protokol. Odvrnil mi je, da mi vozovnice ne more podaljšati, češda imam karto še cel mesec september veljavno," pripoved začne bralka (ime hranimo v uredništvu).

železniška postaja Ljubljana Šiška Noro Trajnostno Japonci bi storili harakiri, v Sloveniji je to nekaj vsakdanjega

Misleč, da je stvar urejena, se je v prihodnjih dneh odpravila na avtobus, a tam doživela hladen tuš. Voznik jo je opozoril, da nima veljavne vozovnice in naj to čim prej uredi. Na Avtobusni postaji Ljubljana, kjer subvencionirane vozovnice izdajajo vsak dan med 6. in 20. uro, je ponovno odšla do informacijskega okenca. Takrat so ji pojasnili, da lahko subvencionirano vozovnico podaljša komaj konec septembra in ji bo začela veljati s 1. oktobrom, ko bo že imela veljaven študentski status. 

Po njihovih zagotovilih dijaki zaključnih letnikov septembra niso upravičeni do subvencionirane vozovnice, čeprav Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju jasno določa, da status dijaka zaključnega letnika preneha veljati 30 dni po izteku šolskega leta. V tem primeru to pomeni, da ima bralka dijaški status uradno veljaven vse do ponedeljka, 30. septembra 2024.

avtobus, slovenija, izlet | Avtor: Unsplash Unsplash
Pri družbi Nomago, ki velja za največjega ponudnika mobilnosti in potovanj v Sloveniji, na svoji spletni strani prav tako oglašujejo, da omogočajo nakup subvencionirane vozovnice za vse vrste javnega prometa po Sloveniji, kamor sodijo mestni avtobus, medkrajevni avtobus in vlak.

"Pogoji za pridobitev subvencionirane vozovnice so status dijaka, študenta ali udeleženca izobraževanja odraslih. Do njega je vlagatelj upravičen ne glede na razdaljo od kraja bivanja do izobraževanja. Ključna je le odobrena vloga za izdajo subvencionirane vozovnice v obdobju, ko posamezniki opravljajo nakup," pišejo pri Nomagu.

Prodaja subvencioniranih vozovnic za dijake in udeležence izobraževanj odraslih za šolsko leto 2024/25 se začne 21. avgusta, za študente pa 21. septembra 2024. Letna vozovnica za dijake velja od 1. septembra do 31. avgusta, za študente od 1. oktobra do 30. septembra. Mesečne vozovnice se lahko podaljša od 21. v tekočem mesecu dalje.

Povprašali smo jih, ali je to redna praksa ali so morda zaposleni nehote podali napačno informacijo. Odgovorili so nam, da je bilo njihov pojasnilo pravilno in so dijaki zaključnih letnikov upravičeni do subvencionirane vozovnice le za julij in avgust. Za dodatne informacije so nas preusmerili na Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP).

kartomat slovenske železnice Slovenija Reklamo delajo za 75-odstotkov cenejše karte, prodajajo jih pa po polni ceni

Tam so potrdili odgovor prodajnega mesta, da ima dijak, ki v mesecu septembru prehaja v študentski status, neurejen status, kar osebje na prodajnem mestu vidi iz razvida eUprave, in da zaradi tega ni upravičen do subvencioniranega prevoza.

"S prehodom v status študenta mu subvencionirane ugodnosti nastopijo šele z začetkom študijskega obdobja, tj. 1. oktobra, saj Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo prevoze teh dijakov subvencionira le od 1. 9. do 30. 8. tekočega šolskega leta. Dijaki zaključnih letnikov, ki jim status preneha veljati z začetkom novega šolskega leta ter šolanje na fakulteti nadaljujejo šele z oktobrom, lahko kupijo navadno mesečno vozovnico," razložijo za Žurnal24.si.

Po njihovih besedah se dijaki s tem vprašanjem nanje redko obrnejo, saj je obdobje subvencioniranja jasno opredeljeno v Zakonu o prevozih v cestnem prometu, ki so ga dijaki in študentje deležni iz naslova subvencioniranja prevoza v šolo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • pravičnik77 06:45 16.september 2024.

    Kje je zdaj ta velika krivica, če je tako napisano v zakonu? temu se reče PRAVILA in ne krivica, krivica je, da delovni folk plačuje zastonske voznje pezionistom, brezdelnežem in še svoje vožnje, čeprav imajo penzionisti dohodek, to je penzijo. ...prikaži večjo. a to je pa pošteno? JVM

  • Enzgg4 21:45 15.september 2024.

    Novinarska kreativnost na vrhuncu. Zamenjate naslov in voila, že imate članek. Vam tam na z24 ni nič nerodno, da še tisti 1% člankov, ki je kaj vreden, razvrednotite s takimi glupimi triki?

  • rd2dmk2 10:48 15.september 2024.

    torej, zakaj pa mora bit zakon tako neumno napisan. človek bi dejal ko dobiš spričevalo je konc šolskega leta , a ne ? če pa ni tako se pa naj lepo napišekarta velja do tege in tega dne. saj na ...prikaži več moj zavarovalni polici tud ne piše da velja 12 mesecev po plačilu ampak do tega dne in te ure. ampak vedno je treba komplicirat , a ne . štrefat firmo, ker ne razume zakona, ker ima ljudi, ki so nepismeni, torej ne izpolnjujeo pogojev zaposlitve in tako kadroviki in vodstvo goljufajo. pa naj plačajo.