Slovenija
17 ogledov

Vegrad z gradnjo še čaka

Kako bo Vegrad poskrbel za trajno oddajanje študentskih sob in stanovanj, je za Žurnal24 main
Študentsko naselje. Gradbeno dovoljenje ima od maja Vegradova Gina. Kdaj bodo gradnjo začeli, ne povedo.

Vegrad oziroma podjetje Gina, ki je v lasti Vegrada in Hypo Leasinga, je že maja dobil gradbeno dovoljenje za gradnjo prve faze študentskega naselja ob Vojkovi cesti, a z gradnjo še niso začeli. Župan Zoran Janković je nedavno dejal, da upa, da bodo začeli novembra.

V Vegradu so bili redkobesedni. Njihov tiskovni predstavnik Matjaž Lekše je dejal, da je vse tako ali tako povedal že župan in da dodatnih pojasnil o načrtovani gradnji ne dajejo. Graditi pa so nameravali začeti že lani jeseni, študentske sobe pa naj bi bile dograjene do začetka študijskega leta 2010/2011.

Bežigrajska izpostava ljubljanske upravne enote je gradbeno dovoljenje maja izdala za prvi del študentskih sob in stanovanj za študentske družine in študijsko osebje. Tudi večina komercialnih vsebin bo zrasla prav v prvem delu gradnje.

Sicer bodo v naselju 504 stanovanj, velikih od 25 do 108 kvadratnih metrov (1.853 postelj) in 1.636 parkirnih prostorov. Druga prostorska enota s 16 objekti pa v že izdanem dovoljenju ni zajeta.

Zaveza v pogodbi
Zazidalni načrt, sprejet leta 2006, je predvideval urbanistično pogodbo, v kateri bi bilo zagotovilo, da bodo stanovanja in sobe za najem in namenjene študentom. Nova načelnica mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami Simona Remih je pojasnila, da nov zakon o prostorskem načrtovanju te ne predvideva več, ampak predvideva pogodbo o opremljanju.

V njej se določi komunalna oprema, ki jo mora gradbinec zagotoviti. V Vegradovi je zapisano tudi določilo, s katerim se investior zavezuje, da bo na območju zagotovil trajno namembnost najemnih študentskih sob in stanovanj.

Župan Janković je zatrdil, da spremembe študentskih stanovanj v zgolj stanovanja ne bo. Dodal je, da bi moral v primeru sprememb te potrditi mestni svet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.